Hlavní obsah

Vybíráme běžky: Na co se zaměřit?

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Letošní zima lyžování a ostatním tradičním sportům opravdu přeje. Možná i vás zlákala představa zasněžených plání a uvažujete o koupi běžeckých lyží. Jak vybrat ty správné a na co všechno se při nákupu zaměřit?

Foto: Profimedia.cz

Před výběrem běžek například zvažte, na jakém povrchu je budete používat.

Článek

Než vyrazíte do obchodu nebo e-shopu, zamyslete se nad tím, kde budete vlastně běžky používat. Na upravených, nikterak náročných tratích? V terénu mimo upravené tratě? A jak zručný běžkař vlastně jste? Teprve začínáte, nebo jste skoro profesionál? I na těchto faktorech totiž výběr běžek závisí.

Pro koho běžky kupujeme

Jestliže jste sváteční lyžař, který se chce při běžkování především pokochat krajinou, prospět svému tělu, užít si chvíle s rodinou na výletě v přírodě, ale sportovní výkon pro vás není na prvním místě, jsou pro vás ideální běžky turistické. Hodí se ostatně i pro začátečníky. Jsou o něco širší a měkčí než běžky pro profesionály či zapálené sportovce. Vyznačují se dobrou stabilitou, mají ovšem o něco pomalejší skluznici (což není pro běžkaře turistu nijak podstatné).

Pokud jste ovšem sportovec tělem i duší a běžky jsou vaší vášní, můžete investovat do sportovních běžek. Jsou tvrdé a také rychlé, hodí se na upravené tratě. Začátečníkům však mnoho služeb neprokážou – vyplatí se u nich mít již osvojené běžecké techniky.

Zvláštní kategorií u sportovních běžek jsou běžky závodní. Jak už název napovídá, hodí se především pro profesionály (jsou úzké a tvrdé a mají velmi rychlou skluznici).

Většina běžkařů volí tradiční upravené běžecké tratě či mírný terén. Pokud máte ovšem rádi spíše adrenalinové zážitky a jste zkušenějším lyžařem, pak vás možná uchvátilo běžkování v terénu, mimo upravené tratě. Pro takové lyžování byste měli do obchodu zamířit pro backcountry běžky. Na rozdíl od turistických a sportovních jsou tyto běžky širší, takže se méně boří do neupraveného sněhu, často mají i vyztužené hrany (většinou ocelové), aby odolaly i jízdě na zledovatělém povrchu.

Obr.1

1. Běžky Salomon Equipe 6 Combi + vázání Salomon Pilot Sport Combi 14/15, od 2599 Kč 2. Boty Salomon Vitane Pilot, od 1699 Kč

1. Běžky Salomon Equipe 6 Combi + vázání Salomon Pilot Sport Combi 14/15, od 2599 Kč 2. Boty Salomon Vitane Pilot, od 1699 Kč 3. Hole Leki CROSS, od 531 Kč

4. Vosk Swix F4, 150 ml, sprej, od 295 Kč

Jak běžkujeme

Při výběru běžek bychom neměli zapomínat ani na techniku běhu, kterou se po sněhu pohybujeme. Jestliže jste příznivcem klasiky, pak sáhněte po klasických běžeckých lyžích. Mají výraznou špičku a také nepřehlédnutelné klenutí v oblasti mazací komory. Pro začátečníky výrobci běžek nabízejí klasické lyže s takzvanými šupinami. Jedná se o speciální zdrsnění skluznice, které usnadňuje stoupání. Pokročilejším běžkařům ale nemusí vyhovovat, protože šupiny lehce brzdí při sjezdu.

Vyhovuje vám spíše volný styl lyžování známý jako bruslení nebo skate? Pak zvolte běžecké lyže na bruslení. V porovnání s běžkami klasickými mají menší špičku i prohnutí, zato jsou užší a mají zpevněné hrany.

Patříte k běžkařům, kteří rádi obě techniky běhu střídají? Pak nemusíte investovat do dvou párů lyží, ale kupte si kombi běžky. Jak název napovídá, spojují v sobě vlastnosti obou výše jmenovaných typů běžek. Jsou o něco tvrdší než klasické běžky a zároveň kratší než lyže na bruslení.

Jak dlouhé budou?

Pokud už tedy víte, pro jak schopného lyžaře a s jakým stylem běhu lyže pořizujete, je na čase zaměřit se na samotný výběr běžek. Podle čeho zvolit ty pravé pro svou postavu? Zapomeňte na poučky našich rodičů, že běžky mají být o 30 centimetrů delší, než je naše postava. O délce lyží rozhoduje nejen jejich typ, ale i naše výška a hmotnost!

Turistické běžky volte o 15 až 20 cm delší, než je vaše výška. Pro běžkaře s vyšší hmotností se hodí lyže spíše delší (v daném rozmezí), pro „lehkého“ naopak kratší. Běžky na klasické lyžování by měly být o 20 až 30 cm vyšší než běžkař, i zde pamatujte při výběru na hmotnost. U lyží na bruslení je ideální rozdíl mezi výškou běžek a jejich majitelem v rozmezí 5 až 15 cm, u kombi běžek pak 15 až 20 cm. Backcountry běžky by svého majitele neměly převyšovat o více než 10 až 15 cm.

Někteří výrobci již běžky rozdělují pouze podle hmotnosti lyžaře. V takovém případě se bez obav řiďte tímto údajem. Nemusíte se tedy obávat, pokud zvolené běžky nebudou vaši postavu převyšovat prakticky vůbec (záleží samozřejmě na typu lyží), případně se „nevejdou“ do výše napsaného rozmezí. Obecně platí, že čím delší běžky, tím vyšší rychlost. Ovšem za cenu snížené ovladatelnosti, což může především začátečníkům činit potíže.

Obr.2

1. Skivo parafín univerzal, od 49 Kč 2. Běžky Fischer SC Combi, 187 cm, od 2745 Kč

1. Skivo parafín univerzal, od 49 Kč 2. Běžky Fischer SC Combi, 187 cm, od 2745 Kč 3. Hole Salomon EQUIPE 20 Carbon, od 899 Kč

1. Skivo parafín univerzal, od 49 Kč 2. Běžky Fischer SC Combi, 187 cm, od 2745 Kč 3. Hole Salomon EQUIPE 20 Carbon, od 899 Kč 4. Boty Botas Combi Pilot Men 13/14, od 2131 Kč

5. Skivo lešticí nylonový kartáč, od 150 Kč

Hůlky nejsou věda

Lyže již máte, nyní přicházejí na řadu hole. Spousta běžkařů jejich výběr podceňuje, případně se řídí starými nebo nesprávnými kritérii. Rozhodně neplatí, že delší hole rovná se lepší záběr, a tím pádem rychlejší jízda. Hole byste měli vždy vyzkoušet „naživo“ v obchodě. Pokud kupujete ty pro klasické lyžování, pak by jejich úchop měl dosahovat do výšky ramenního kloubu (asi 85 % výšky lyžaře). U hůlek na bruslení pak přibližně do výšky úst (90 % výšky).

Vybrat si hůlky můžete rovněž podle materiálu. Pro rekreační běžkování je ideální hliník (hůlky z něj jsou sice o něco těžší, zato téměř nezničitelné). Sportovci ocení karbonové hůlky, jež jsou sice lehké a tuhé, ale poměrně křehké. Mezi nimi pak stojí hůlky kompozitové (ze směsi karbonu a sklolaminátu). Zaměřte se při nákupu i na poutka, která jsou v zásadě dvojího druhu – jednoduchá (vyhovovat budou běžkařům turistům) a asymetrická (ocení je hlavně profesionálové či náruživí běžkaři).

Pro malé lyžaře

Chcete-li již odmalička vychovávat zdatného běžkaře i ze svých dětí, je potřeba se při výběru lyží pro ně řídit několika pravidly. Pokud jsou mladší než 5 let, pořiďte jim širší a kratší lyže (neměly by je převyšovat), které jim zajistí stabilitu při prvních lyžařských krůčcích.

U dětí mezi 5 a 10 lety již při nákupu zamiřte do oddělení s běžkami z kategorie junior. Ty by měly být přibližně o 15 cm vyšší než postava dítěte. Teprve na nich učte svého potomka správné technice běžeckého lyžování.

Pro starší děti, tedy od 10 let výše platí při výběru běžeckých lyží stejná kritéria jako u dospělých (i když vzhledem k výšce postavy většina z nich stále patří do kategorie junior), závisí tedy na lyžařských schopnostech, případně běžeckém stylu dítěte, a tedy i druhu běžek, které mu kupujete.

Obr.3

1. Běžky Fischer Carbonlite Classic Junior, od 4608 Kč 2. Brýle Relax Cross HTG34, od 690 Kč

1. Běžky Fischer Carbonlite Classic Junior, od 4608 Kč 2. Brýle Relax Cross HTG34, od 690 Kč 3. Boty Fischer XJ Sprint 2015/16, od 1399 Kč

4. Hole Leki Vasa Junior, od 472 Kč

Co na nožky

K běžkám samozřejmě patří i běžecké vázání. To můžete zakoupit ve třech základních provedeních. Prvním z nich je NNN (s hrazdičkou a dvěma podélnými vodicími drážkami), dále pak SNS Profil (jednohrazdičkové) a SNS Pilot (dvouhrazdičkové, je vhodné především pro sportovní a závodní běžkování).

Všechny tyto modely seženete ve formě jak pro klasické běžkování, tak i pro bruslení. Výhodou je, že většina lyží se dá koupit v setu, tedy společně s vhodným vázáním. Pokud váháte, který typ vázání by pro vás byl tím pravým, obraťte se na obsluhu prodejny.

Nyní přichází na řadu speciální běžecká obuv. Tu vždy volte podle typu vázání (jednotlivé druhy spolu nebývají kompatibilní, a tak se může stát, že si koupíte drahé a krásné boty, ale nepodaří se vám je do běžek zapnout) a druhu lyží, tedy zda kupujete běžky turistické nebo sportovní, na klasické lyžování nebo bruslení, případně backcountry lyže.

Na trhu najdete široké množství běžeckých bot. Obecně platí, že by vám měly nabízet co největší komfort (není nic horšího než v polovině výletu zjistit, že máte nohy samý puchýř).

Na co nezapomenout

O běžky je nutné náležitě pečovat – nejenže tak dosáhneme lepšího komfortu při jízdě, ale prodloužíme i životnost skluznic. Nezapomeňte tedy běžky pravidelně parafínovat a voskovat. Při výběru vosku se řiďte typem lyží, ale i teplotou venku či kvalitou sněhu a stylem vašeho lyžování. Samotné nanášení vosku se řídí pokyny výrobce.

Běžkování není sportem, který by byl náročný na další výbavu, tedy například nejrůznější ochranné a bezpečnostní prvky či speciální oblečení. Vyplatí se nicméně koupit termoprádlo, ponožky, kalhoty a bundu z funkčních materiálů. Samozřejmostí jsou kvalitní nepromokavé rukavice a také teplá čepice. Oblečení by mělo být lehké a prodyšné, aby odvádělo pot směrem od těla. Musíte se v něm cítit pohodlně i po 15 kilometrech běhu na lyžích.

Nezapomínejte ani na sluneční brýle – bělostný sníh, do kterého navíc ještě chvílemi zasvítí slunce, je pro naše oči velmi namáhavý.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám