Hlavní obsah

Zbavte se stresu a bolesti protažením problémových partií

Novinky, Karel Markel, Supertělo.cz

Protažením zkrácených svalů se můžete velice efektivně a dlouhodobě zbavit bolesti a také stresu. Jak na to a jaké cviky použít?

Foto: Karel Markel, Supertělo.cz (4x)

Zbavte se stresu a bolesti protažením problémových partií.

Článek

Dnešní doba je rychlá, stres je všude kolem nás a sedavá zaměstnání si začínají vybírat svou daň. Naše tělo nám chytře dává najevo, že není vše tak, jak by mělo, ale my jsme se jej tak nějak odnaučili poslouchat. Varovných signálů je opravdu mnoho, jistě jste na některé narazili i vy. Namátkou můžeme zmínit například bolesti krčního svalstva, šíje či beder.

To všechno jsou první varovné signály, kterými se nás tělo snaží informovat o tom, že něco děláme špatně. Ovšem není třeba se nijak hrozit, tyto problémy nejčastěji souvisejí s postupným zkracováním svalů, které úzce souvisí se sedavým způsobem života a s nedostatkem pohybu.

Řešení naštěstí není nijak složité, stačí pár jednoduchých protahovacích cviků a vy ze sebe velice rychle budete moci setřást jak nepříjemné bolesti, tak zmiňovaný stres.

1. Protažení krčních svalů a šíje

V oblasti krční páteře se velice často setkáváme s takzvanou ztuhlostí krku. Důvodem jsou krční svaly, které se řadí do skupiny svalů tonických, což značí, že mají častou tendenci právě ke zkracování. Tyto svaly je tedy vhodné pravidelně protahovat.

A k tomu také slouží cvik, který je zobrazen na obrázku. Jedná se o cvik všeobecně známý, jehož provedení je velice jednoduché. Během provádění se řiďte především pocity. Provádění by mělo být příjemné, neměli byste pociťovat žádnou bolest. Využít můžete také další všeobecně známé varianty. Například tlačení hlavy dopředu se zkříženými pažemi za hlavou, které cílí více na šíji.

2. Protažení trupu, beder a hýždí

Bolest zad je opravdu symbolem dnešní doby, a to především v oblasti bederní části páteře. Někdy je potřeba svaly této části zad spíše posílit, někdy naopak raději protáhnout. To vždy podle konkrétních obtíží. Ovšem preventivním protažením této části rozhodně nic nezkazíte. Naopak se vám s největší pravděpodobností uleví.

Cvik začíná pozicí vleže na zádech, kdy jednu nohu pokrčíte v koleni, provedete rotaci v trupu a snažíte se koleno této nohy přemístit křížem, co nejblíže podložce. Soustřeďte se také na to, aby vaše lopatky zůstaly po celou dobu provádění cviku pevně přitisknuty k podložce.

Použijte takový rozsah pohybu, aby vám provádění cviku bylo především příjemné. Nezapomínejte na pravidelné střídání končetin a dýchání.

3. Protažení zadní části stehen

Hamstringy, jak se skupině svalů zadní části stehen přezdívá, patří opět mezi svaly tonické, tudíž mají velkou tendenci ke zkrácení. Na vině je především sedavý způsob života.

Tyto svaly bývají u velké části populace zkráceny poměrně výrazně a při jejich protahování je tedy potřeba být opatrní a především trpěliví.

Princip provedení cviku je opět všeobecně známý a jednoduchý. Začíná pozicí vsedě, s nataženýma nohama. Během provádění se snažíte přesunout natažené paže co nejblíže k nártům. Mnoho lidí má tyto svaly natolik zkrácené, že jim činí problém samotný sed.

V začátcích bývá tah svalů nepříjemný, je tedy dobré začínat postupně a k většímu rozsahu se dopracovat časem, až se svaly protáhnou a více se přizpůsobí.

Je dobré si uvědomit, že protažení zkrácených svalů není krátkodobá záležitost. Aby mělo patřičný efekt, je potřeba věnovat se mu dlouhodobě a především pravidelně. Také se během tohoto protahování vyvarujte kmitavých pohybů, které by eventuálně mohly způsobit zranění.

Máte problémy s potréninkovým přejídáním? Jak se ho vyvarovat, zjistíte na webu Supertělo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám