Hlavní obsah

Zbavte se nepříjemných bolestí zad

Novinky, Karel Markel, Supertělo.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sužují vás chronické bolesti zad? Díky třem jednoduchým cvikům posílíte zádové svalstvo, srovnáte páteř a zbavíte se bolesti nadobro.

Foto: Karel Markel, Supertělo.cz (4x)

Zbavte se nepříjemných bolestí zad.

Článek

Chronické bolesti zad, nejčastěji spojené se sedavým zaměstnáním, se pomalu stávají nedílnou součástí našich životů. Tak tomu ale být nemusí.

Díky těmto cvikům se bolesti můžete zbavit rychle a jednoduše.

1. Veslování s gumou

Prvním cvikem posilujete především široký sval zádový, což je velký sval, který je oporou pro hrudní část páteře a zajišťuje, aby setrvávala v její přirozené pozici. K němu se přidávají svaly mezilopatkové, které zajišťují správnou pozici lopatek. Dohromady se tyto svaly starají o vzpřímený postoj a o to, abyste se nehrbily.

Posaďte se na zem s nataženýma nohama, obtočte gumu okolo chodidel a srovnejte trup do přirozené polohy. Následně se nadechněte a začněte přitahovat oba konce gumy co nejblíže trupu. V této pozici setrvejte tři vteřiny, následně se s výdechem plynule vraťte do výchozí polohy.

2. Rolování na míči

Tímto cvikem skvěle procvičíte svaly středu těla, neboli core. Současně také zapojujete přímý sval břišní, který je mimo jiné zodpovědný za estetiku vašeho břišního svalstva. Tyto svaly se zapojují při stabilizaci páteře v přirozené poloze, a tak je důležité je pravidelně procvičovat a nenechat je ochabnout.

Připravte si míč před sebe, klekněte si a opřete předloktí o míč. Nadechněte se, přeneste váhu dopředu a pomalu se posouvejte co nejvíce dopředu. V této pozici následně setrvejte alespoň tři vteřiny, poté se s výdechem vraťte do výchozí pozice.

3. Zvedání trupu vleže

Poslední cvik je zaměřen na komplexní posílení zádového svalstva s tím, že klade důraz na vzpřimovače páteře a bedra. Nepříjemná bolest zad nejčastěji pramení právě z beder.

Lehněte si na zem a opřete se čelem o podložku. Nohy jsou natažené a paže směřují dopředu kolem hlavy. Nadechněte se a pomalu zvedněte trup nad podložku. Ve vrcholné pozici setrvejte alespoň tři vteřiny, poté se s výdechem opět vraťte do výchozí pozice. Soustřeďte se na to, aby byla hlava po celou dobu pohybu v prodloužení páteře.

Všechny tři cviky jsou velice účinné a nenáročné na pomůcky, tudíž je můžete praktikovat téměř kdekoli. Můžete si z nich doma utvořit kruhový trénink, nebo si například cviky rozdělit do celého dne. Jeden si například odcvičíte ráno, druhý odpoledne a poslední si necháte na večer. Je jen na vás, jak intenzivně a jak často budete cviky používat. Samozřejmě, čím více, tím lépe.

Deset tipů, jak přestat používat jídlo jako drogu, naleznete na webu Supertělo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám