Espresso Embrace

FOTO: Illy (2x)

Suroviny: 25 ml espressa illy, 15 ml kokosového mléka, kapka tekutého cukru, našlehaná smetana, prášek z Anisu na dozdobení

Postup: Do malé skleničky připravíme espresso. Zahřejeme si kokosové mléko s tekutým cukrem a nalijeme do espressa. Navrch ozdobíme našlehanou smetanou a práškem z Anisu. Jedná se o malou kávu, taková chuťovka, ale receptura se dá snadno upravit i na dvojnásobné množství.

Irská káva

Suroviny: 40 ml dvojitého espressa illy, 40 ml irské whisky, 5 g třtinového cukru, 40 ml smetany na šlehání, neslazený kakaový prášek, 2 zrnka kávy

Postup: Připravte dvojité espresso. Do sklenice nalijte whisky a třtinový cukr. Ideální je směs zahřát pomocí trysky vašeho kávovaru. Pozor, abyste whisky nepřehřáli! Přidejte dvojité espresso. Studenou smetanu pořádně ušlehejte a jemně nalijte na drink. Můžete využít lžičku, která zaručí, že smetana zůstane na povrchu a nepromíchá se s horkou kávou a whisky. Ozdobte kakaovým práškem a zrnky kávy.

Hot Toddy
Jameson Hot Toddy

FOTO: Jameson

Suroviny: odměrka Jameson whisky, hnědý cukr, hřebíček, citrón na ozdobu

Postup: Do poháru z varného skla nalijte odměrku whisky Jameson, doplňte lžící hnědého cukru, hřebíčkem a horkou vodou, nakonec ozdobte plátkem citrónu.

Punč provoněný vanilkou

FOTO: Božkov (3x)

Suroviny: 4 cl Božkov Vodky Vanilka, 15 cl horkého jablečného džusu
Postup: Vodku smíchejte s džusem, přidejte plátky limety, citrónu či pomeranče a nakonec posypte skořicí.
Horká peprmintka
Suroviny: Božkov Peprmint, 15 cl horké vody, cukr, plátek citrónu
Peprmintku zalijte horkou vodou, dochuťte cukrem podle libosti a přidejte plátek voňavého citrónu. Přivoňte a opatrně ochutnejte.
Italská klasika po česku
Suroviny: Božkov Vaječný likér, Božkov Speciál mandlový, šlehačka
Postup: Smíchejte vaječný likér s mandlovým a dobře prohřejte. Ozdobte šlehačkou a servírujte.
Svařený cider

FOTO: Kingswood

Suroviny: cider Kingswood, směs koření zázvoru, kardamomu, pomerančové kůry, skořice a hřebíček
Postup: Cider ohřejte na mírném ohni společně s kořením. Nalévejte skrz sítko do hrníčků. 
Vánoční punč
Punč

FOTO: Profimedia

Suroviny: 500 ml červeného vína, 200 ml rumu, 750 ml slabého čaje, 140 g cukru (krystal), 3 pomeranče, 1 citrón, 2 hřebíčky, kousek skořice (celá)
Postup: Čaj smícháme s cukrem, pomerančovou a citrónovou šťávou a vše přivedeme k varu. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu.

Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citrónu.


Teplý štrúdl

FOTO: Dynybyl (3x)

Suroviny: 4cl Dynybyl Staročeské Žitné, 15cl jablečného džusu, celou nebo mletou skořici, lze doplnit i rozinky
Postup: Všechny ingredience ohřejeme v konvičce, nebo přímo ve skle na horké nápoje a nakonec doplníme skořicí.
Zimní čaj

Suroviny: 6 cl likéru Dynybyl Griotte, ovocný čaj, 1 lžička oblíbeného sušeného ovoce, pomerančovou kůra

Postup: Do skleničky s ovocným čajem nalijte griotku, vložte pomerančovou kůru, sušené ovoce a doslaďte podle své chuti. Drink si můžete udělat i ve větším množství v konvičce.

Horký vaječný likér s kávovým sirupem

FOTO: Mlékárna Kunín (3x)

Na 4 porce: 100 ml vaječného likéru, 2 žloutky, 500 ml čerstvého mléka Kunín, 60 g hnědého cukru, kousek skořice, ½ vanilkového lusku, sirup, 1 lžíce rozpustné kávy, 3 lžíce cukru, 1 lžíce rumu, 150 ml vařící vody
Postup: V rendlíku povaříme asi 5 minut mléko s rozkrojenou vanilkou a skořicí. Přiklopíme poklicí a necháme stát. Skořici vyndáme a z vanilky vyškrábneme zbylá zrníčka a vrátíme je do mléka.

Likér smícháme se žloutky a cukrem do pěny. Potom do směsi postupně zašleháme horké mléko a společně zahřejeme na 80° C.

V malém rendlíku rozpustíme cukr, zalijeme vodou a necháme rozvařit. Přimícháme kávu, rum a pomalu svaříme na sirupovitou konzistenci. Na dno varných sklenic nalijeme lžičku sirupu, zalijeme horkým likérem.
Kokosové latté s kardamomem a medem
Na 4 porce: 1 l čerstvého mléka, 100 g strouhaného kokosu, 2 - 3 lžíce medu podle chuti, 3 tobolky kardamomu, 4 x 50 ml silné kávy
Postup: Kokos s vyloupaným kardamomem nahřejeme v pánvi při mírné teplotě, dokud nezačne zlátnout. Zalijeme polovinou mléka, přivedeme k varu a necháme 10 minut zvolna vařit.

Potom přilijeme zbylé mléko, vše společně necháme přijít téměř k varu, přecedíme a našleháme. Do připravené vysoké sklenice nalijeme našlehané horké mléko až po okraj a počkáme, až se pěna usadí na povrchu mléka. Potom do sklenice vložíme dlouhou kávovou lžíci a po ní do sklenice vlijeme horkou kávu. Podle chuti doplníme medem. Kdo chce, tak třeba ještě kokosovým likérem.
Horká čokoláda s pomeranči
Na 4 porce: 800 ml čerstvého mléka, 100 ml smetany 30 % Kunín, 2 kusy skořice, 150 g hořké čokolády, 50 g hnědého cukru, 100 ml pomerančové šťávy, 2 plátky pomerančové kůry
Postup: V rendlíku svaříme při nízké teplotě pomerančovou šťávu s cukrem na polovinu. V kastrůlku přivedeme k varu mléko a zvolna 10 minut povaříme s pomerančovou kůrou a skořicí.

V dalším kastrůlku nahřejeme smetanu, přimícháme do ní rozlámanou čokoládu. Když se čokoláda rozpustí, vmícháme do ní postupně přecezené mléko a rozmícháme.

Na dno nahřátých šálků nebo teplovzdorných sklenic rozdělíme pomerančový sirup, zalijeme čokoládou, a kdo chce, může přidat malé množství kvalitní brandy nebo rumu.
Melissa

FOTO: Grünhof

Suroviny: 3 cl Grűnhof Bezinka, 2 cl citrónové šťávy, lístky meduňky, 2 dcl horké vody
Postup: Do hrníčku/skleničky vhodíme lístky meduňky, nalijeme ostatní ingredience a na závěr zalijeme vroucí vodou. Podáváme s čajovou lžící, ozdobíme citrónem.
Bruce Willis

FOTO: Ahmad tea (2x)

Suroviny: černý nebo zelený čaj Ahmad, brusinkový sirup (příp. marmeláda), tmavý cukr
Postup: Do připraveného šálku nalijeme 2 dcl vroucí vody, vložíme sáček čaje a necháme 2-3 minuty louhovat. (Pro přípravu zeleného čaje necháme vodu 2 – 3 min. zchladnout na cca 80 stupňů.) Do hotového čaje přidáme brusinkový sirup, příp. 2 lžičky marmelády z brusinek. Před servírováním nerozmícháme, rozmíchá až host! Podle potřeby dosladíme tmavým cukrem.
After Eight
Suroviny: mátový nebo černý čaj Ahmad, čerstvá máta, lžička tmavého cukru, kousek kvalitní čokolády
Postup: Do šálku vložíme sáček mátového čaje, zalijeme horkou vodou a necháme 2-3 min. louhovat. Poté přidáme snítku čerstvé máty a zasypeme lžičkou tmavého cukru. Servírujeme s kouskem kvalitní čokolády.
Sladké pokušení

Suroviny: 4 cl likéru Cordial, 15 cl jablečného džusu, celá skořice, citrónová kůra

Postup: Cordial s jablečným džusem prohřejte a slijte do šálku z varného skla, vložte celou skořici a ozdobte citrónovou kůrou.

Lavina

Suroviny: 4 cl Becherovky, 12 cl červeného vína, 4 cl vody, skořice, hřebíček, med, plátek citrónu

Postup: Tekuté ingredience zahřejte, přidejte med a doplňte skořicí, hřebíčkem a plátkem citrónu.

Horké jahody
Suroviny:  4 cl likéru Dynybyl Griotte, 1 cl čerstvé citrónové šťávy, 15 cl jahodového džusu, citrónová kůra
Postup: Citrón dobře omyjte a kůru nastrouhejte najemno. Smíchejte se zbylými ingrediencemi a ohřejte v konvičce nebo přímo ve skle na horké nápoje. Drink nakonec ozdobte kouskem citrónové kůry.