Hlavní obsah

Jak Vánoce prožít s celou rodinou v naprosté pohodě

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prožít klidné a pohodové Vánoce je snem každého z nás. Bohužel často investujeme své úsilí na nesprávném místě a výsledkem je spíš napětí a nepohoda. Což potvrzují i průzkumy, podle nichž se jen na Štědrý den pohádá až polovina rodin.

Foto: Profimedia.cz

Ponorkový efekt hrozí i o Vánocích.

Článek

Předvánoční shon a touha po dokonalosti tak vánoční pohodu a klid promění ve stres a utrpení. Realita ale může být i jiná. Poradíme vám, jak si vánoce užít opravdu v poklidu.

1. Užívejte si to, že jste spolu všichni pohromadě, pečujte o pozitivní atmosféru.

Jděte dětem příkladem ve vstřícném reagování, dělejte si společně radost.

„Pokud vám to bude příjemné, založte hodinky někam do šuplíku a orientujte se podle východu a západu slunce. Zamyslete se nad pravidly, která běžně vyžadujete, a s rukou na srdci zvažte, která jsou nezbytně nutná pro vánoční čas. Odpusťte dětem večerní sprchování, pohádku čtěte nejen večer, ale třeba i v poledne," radí psycholožka Mgr. Eva Kneblová ze společnosti Mansio.

„Až Vánoce skončí, věci se přirozeně vrátí k původnímu řádu. A možná vás období volnějších pravidel inspiruje ke změně, která přinese něco nového i do všedních dnů," dodává Eva Kneblová.

2. Postarejte se o to, aby o Vánocích mohl každý člen rodiny získat něco pro sebe.

Nemáme na mysli věcné dary, ale spíš to, abyste se nezapomněli postarat o sebe, dopřáli si chvíli nad teplou medovinou (nebo něčím jiným dle vaší chuti), na chvíli se natáhli nebo si šli zaběhat, prostě dopřáli si to, co vás dobije a pomůže vám zůstat v pohodě a nad věcí.

„Jako spolehlivý životabudič často působí právě to, na co se v běžném denním kalupu nedostane. Na chvíli se zastavit a užít si kouzlo okamžiku, pohled na spící děti unavené podvečerní procházkou, vůně ranní kávy popíjené v tichém bytě těsně před tím, než se vzbudí ostatní…. Uštvaní rodiče mívají uštvané, nevrlé děti a vánoční pohodu mimo dosah," upozorňuje Mgr. Magdalena Valášková.

3. Napětí, které se objevuje, může být výsledkem intenzivních zážitků a intenzivního kontaktu všech členů rodiny v prostoru bytu či domu.

Někdy musejí rodiče nabídnout a zaranžovat chvíli klidu a samostatné aktivity pro děti i pro sebe. Ponorkový efekt hrozí i o Vánocích. Abychom si svátky společně užili, potřebujeme chvíli o samotě pro načerpání energie. Děti samy často nedokážou odhadnout, kde se bere jejich podrážděnost, neřeknou si samy o to, že potřebují chvilku klidu. Možnost „zalézt si“ můžeme nabídnout právě v případech, kdy vidíme, že děti nevědí kudy kam, zlobí, vybuchují, popichují se navzájem, poplakávají.

4. Nesmíte zapomínat na to, jak vnímají čas Vánoc děti.

Dítě není malý dospělý, jeho představa pohodových Vánoc se liší od té dospělácké a je nutné to respektovat.

Co je pro děti o Vánocích důležité a mnohdy obtížné:
Pravidelný denní režim je narušen, rodiče vyžadují obvyklé věci v neobvyklou dobu, popřípadě nemají čas děti vyzvat, ale splnění očekávají.
Navštěvujeme příbuzné, chceme si popovídat u cukroví, což děti nudí – touží zkoušet novou hračku nebo vidět své spolužáky, kteří jsou nedosažitelní.
Na Štědrý den se děti nemohou dočkat dárků, jsou podrážděné, nervózní, mnohdy se opravdu bojí, zda přece jen nezlobily a mohou vůbec něco očekávat.
Ježíšek někdy nedonese tu nejdůležitější věc, kterou děti bohužel opomněly uvést na seznam, popřípadě nedostatečně vyznačily prioritu. Radost z ostatních dárků pak může přebít pocit zklamání.
25. prosince ráno mnoho dětí zažívá rozčarování: na Vánoce se těšily, všechno směřovalo k jedinému okamžiku, ale vlastně se nic tak zázračného a úžasného nestalo, navíc další Vánoce jsou až za rok.
Množství cukru ve stravě ovlivní rovnováhu energie v těle, což se může projevit na způsobu reagování dětí.
Nové hračky s sebou přinášejí nové výzvy, často při jejich bránění před sourozenci. Rodiče jsou vyzýváni, aby soudcovali spory vlastnických práv, což je úkol, ve kterém snad nelze neselhat.
Různorodost nabídky jednotlivých televizních kanálů rozkrývá rozdíly v diváckém vkusu členů rodiny. Oblíbené pohádky členů rodiny jsou neomylně zařazeny do souběžného vysílacího času různých televizních stanic.
Ačkoliv děti potřebují pohyb jako sůl, nechtějí opustit dům/byt.
Ačkoliv jsou rodiče a děti prokřehlí, děti nechtějí opustit venek a vrátit se do domu/bytu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozvod jako nejlepší vánoční dárek

Pokud se člověk dlouhodobě trápí a je jedno zda za to může nevěra jednoho z partnerů či nejrůznější neshody, násilí, případně vyhaslé city, vždy je lepší najít...

I muži rozebírají vztahy se svými kamarády

Všeobecně se ví, že ženy probírají se svými kamarádkami vztahové problémy a rozebírají i detaily. Už málokdo by ale s jistotou řekl to samé o mužích. Přitom...

Výběr článků

Načítám