Hlavní obsah

Transsexuálové se rodí s ženským mozkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VICTORIA

Muži, kteří v dospělosti podstupují operace za účelem změny pohlaví, se často rodí s mozky, které jsou podobné mozkům ženským. Tvrdí to doktor Vincent Harley z Institutu prince Henryho v australském státě Victoria, který vedl výzkum tohoto fenoménu.

Foto: Profimedia.cz

Transsexualita se vyvíjí už v mateřském lůně.

Článek

Transsexuálové, kteří se "cítí jako ženy", mají často vzácnou formu genu. Ten u nich silně potlačuje hladinu mužského hormonu testosteronu. Tato forma genu působí, že se mozek už během těhotenství nevyvíjí jako mozek mužský.

Změna pohlaví není volbou životního stylu

"S transsexualitou je spojováno společenské stigma a lidé mají za to, že je to prostě volba životního stylu. Výsledky našeho výzkumu ale ukazují, že vývoj sexuální identity má biologický podklad," říká doktor Vincent Harley z Institutu prince Henryho v australském státě Victoria.

V rámci studie doktor Harley zkoumal DNA u 112 transsexuálů - mužů, kteří se dali operativně přeměnit na ženy. Ve velké části případů zjistil, že DNA těchto mužů obsahovalo delší verzi genu, o němž se ví, že ovlivňuje činnost testosteronu.

Transsexualita má biologický základ

"Tyto poškozené kopie genu androgenního receptoru vedou k výraznému snížení normální hladiny testosteronu, a to zase vede k vývoji ženského typu mozku," říká profesor Andrew Sinclair z Melbourne University, který se na výzkumu podílel.

"Zdá se, že právě proto mají muži, kteří se dávají přeoperovat na ženy, více feminizovaný mozek a je u nich více pravděpodobné, že se cítí jako ženy," vysvětluje profesor Sinclair.

Tento objev posiluje teorii, podle níž má transsexualita biologický základ.

Tento objev posiluje teorii, podle níž má transsexualita biologický základ.Je ale také pravda, že gen, který působí na hladinu testosteronu, se nevyskytuje u všech transsexuálů. Takže mechanismus vývoje sexuální identity je zřejmě složitější, než zatím víme.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci zmapovali genom ženy

Nizozemským vědcům se jako prvním na světě podařilo zcela zmapovat genom ženy, tedy rozkrýt všechny její geny. Oznámilo to lékařské univerzitní středisko...

Výběr článků

Načítám