Hlavní obsah

Každým rokem stoupá agresivita alergenů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu posledních 20 - 30 let dochází k výraznému nárůstu alergických onemocnění a jejich výskyt již není omezen pouze určitým obdobím či prostředím. Bohužel se i stupňuje agresivita jednotlivých alergenů.

Článek

Podle posledních studií má na masivní nárůst alergií vliv dnešní způsob života. Jedná se především o nárůst stresových situací, zhoršení životního prostředí a poté i život  v uzavřených prostorách v městském prostředí.

Přičemž dochází nejen k prudkému nárůstu výskytu alergií, ale alergické reakce se stupňují,  lidé trpí hned několika typy alergií najednou (např. až 80 % astmatiků trpí také alergickou rýmou) a postihují i čím dál častěji starší lidi.

Mezi nejčastější typy alergií patří alergická rýma. V současnosti postihuje 15 až 30% dospělé populace a téměř 40 %  dětské populace. Dříve se objevovala pouze na jaře a v létě, dnes přetrvává téměř po celý rok.

"Lidé s alergickou rýmou nejsou pouze citliví na pyl, ale mohou mít zvýšenou citlivost na řadu látek nebo alergenů. Přibližně čtyři z deseti pacientů jsou postiženi až pěti látkami. Průměrný počet spouštěcích mechanismů nebo alergenů byl vypočten na 4,3 alergenu na člověka," vysvětluje primářka Irena Krčmová z Ústavu klinické imunologie a alergologie v Hradci Králové.  

Podle Krčmové jsou lidé s občasnou alergickou rýmou obvykle alergičtí na venkovní alergeny, jakými jsou pyly a spory plísní; zatímco alergeny, jež se nachází v interiéru, jako například roztoči, zvířecí lupy, plísně a houby, častěji způsobují trvalou alergickou rýmu. 

Mnoho lidí léčbu alergií bagatelizuje

Samotné onemocnění často není tím nehlavnějším problémem, ale to že je konkrétní choroba často chybně diagnostikována nebo vůbec není léčena. Důležité je si uvědomit, že u alergií je nutná celoroční léčba, nikoli jen léčba aktuálních příznaků. "Z nových poznatků vyplynulo, že nestačí léčit jednotlivé ataky alergických obtíží, ale je třeba soustavně kontrolovat alergický zánět," dodává Krčmová.  

V současné době jsou účinnou pomocí pro alergiky antihistaminika třetí generace. Jsou ještě účinnější než léky druhé generace, potlačují proto i příznaky, na které předchozí léky nestačily (například neprůchodnost nosu u alergické rýmy nebo zvýšenou dráždivost průdušek u astmatu). Navíc už mají také skutečně onen požadovaný protizánětlivý efekt.

Reklama

Související témata:

Související články

Solné jeskyně nahradí pobyt u moře

V České republice existují solné jeskyně, z mořské i kamenné soli, které jsou přímo stvořené k relaxaci. Pobyt na takovém místě je prospěšný nejen pro lidi...

Nenechte alergii rozvinout

Alergií přibývá alarmujícím tempem. Za posledních 30 až 40 let se jejich počet zvýšil více než čtyřikrát. Sice neohrožují život, ale 70 procentům pacientů...

Globální oteplování má vliv i na alergiky

Pylová sezona v Česku se prodloužila na osm měsíců. Lidé trpící sennou rýmou mohou mít potíže od února až do počátku října. Podle Britského národního centra...

Výběr článků

Načítám