Hlavní obsah

Kloboukem proti rakovině

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice každoročně onemocní rakovinou prsu asi 6000 žen. Přibližně 2500 z nich zemře. Podle kvalifikovaných odhadů nyní žije v České republice 46 000 žen, které prodělaly rakovinu prsu. „Ani po prodělané operaci a případné ztrátě prsu není nutné rezignovat a uzavřít se před světem,“ tvrdí Václav Pecha, předseda Sdružení Mamma HELP.

Článek

„Ženy, kterým se podaří nabýt zpět své ženské sebevědomí, radovat se ze života a nestresovat se kvůli svému handicapu, získají obvykle také větší šanci na celkové uzdravení,“ uvedl Václav Pecha, který je zároveň primářem onkochirurgie Diagnostického a terapeutického centra Praha.

Sdružení Mamma HELP (název v překladu znamená pomoc prsu) letos startuje kampaň, jejímž symbolem je klobouk. „Klobouk zakryje ztrátu vlasů při nemoci, umožní změnit image a zajistit případnou anonymitu, stejně jako zvýšit ženské sebevědomí při návratu do normálního života,“ říká Jana Drexlerová, ředitelka sítě Mamma HELP center, která sama prošla rakovinou prsu a vyléčila se z ní.

Mammahelpky chodí v klobouku celý rok

Dnes je těchto center šest, jsou nepřetržitě v činnosti, může do nich přijít každá žena po rakovině prsu, ale i kdokoliv jiný, aby se dozvěděl, jak nemoci předcházet nebo jak žít plnohodnotným životem po léčbě rakoviny prsu.

V centru pracují vyléčené ženy po rakovině prsu, které si říkají Mammahelpky a v klobouku je bude možné potkávat při nejrůznějších příležitostech po celý rok. Kdo chce této dobrovolné organizaci pomoci, může jí poslat i dárcovskou SMS ve tvaru DMS MAMMAHELP na číslo 87777. Stojí 30 korun a sdružení z ní dostane částku 27 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

ON-LINE CHAT: Jana Drexlerová z Mamma Help

Jana Drexlerová patří mezi ženy, které přišly na onemocnění rakoviny prsu včas a zdárně prošly léčbou. V současné době je ředitelkou Mamma Help center, která...

Kalendář pomáhá ženám s rakovinou prsu

Stále velké procento žen, které onemocní rakovinou prsu, se stydí o tomto problému mluvit. Právě proto vznikl mezinárodní projekt Breast Friend. Mamma HELP...

Výběr článků

Načítám