Hlavní obsah

Kamera v kapsli pomůže diagnostikovat nemoci střev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Nemoci střev, které provázejí například neúnosné bolesti břicha, nadýmání nebo zvracení, se donedávna vyšetřovaly pouze jednou metodou, pro pacienty nepříjemnou - pomocí sondy, která se zavádí nosem nebo ústy přes žaludek až do tenkého střeva. Toto vyšetření může provázet žaludeční nevolnost i další problémy. Nyní vše vyřeší kamera velikosti kapsle.

Článek

Specialisté interní kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO) diagnostikují nemoci střev pomocí takzvané kapslové enteroskopie. Speciální kapsle je miniaturní kamera, kterou člověk spolkne. Mluvčí nemocnice Tomáš Oborný řekl, že novou bezbolestnou metodu, která se ve světě používá zhruba deset let, si na vlastní kůži od loňského července vyzkoušelo 11 pacientů.

Kapslová enteroskopie je podle specialisty interní kliniky FNO Evžena Machytky zcela detailní a bezbolestné vyšetření tenkého střeva, které pacienta nijak nezatěžuje. "Je to ale pouze diagnostická metoda, u které není možnost odběru vzorku jako u běžné endoskopie. Nenahrazuje gastroskopii, ani koloskopii, přistupuje se k ní teprve až po vyloučení příčiny onemocnění v žaludku nebo tlustém střevu," upozorňuje Machytka.

Kapslovou enteroskopii hradí všechny zdravotní pojišťovny

K vyšetření tenkého střeva jsou indikováni pacienti při podezření na zánětlivá a nádorová onemocnění, při nevysvětlitelné anémii, dlouhotrvajících bolestech břicha a horečkách, průjmech a podobně. Kapslovou enteroskopii už podle Machytky hradí všechny zdravotní pojišťovny. Cena jedné kapsle je 500 dolarů (necelých 8900 korun).

Miniaturní kamera váží pouze několik gramů. Obsahuje čočku, osvětlovací diodu, snímač a baterii, která má životnost osm hodin. Pacient přichází nalačno. Na tělo mu lékaři nalepí elektrody připojené k záznamníku, který má osm hodin připevněn na speciálním opasku. Pak se kapsle aktivizuje, pacient ji spolkne a po několika hodinách, až mu projde do tenkého střeva, může začít normálně jíst a pít.

Reklama

Související témata:

Související články

Při operacích páteře se uplatní endoskopie

Endoskopická technika se stala samozřejmostí při vyšetřování tělesních dutin nebo dutých orgánů. Nově se začala uplatňovat i při zpevňování bederní páteře....

Výběr článků

Načítám