Hlavní obsah

Ženy hodně mluví, a muži mlčí? Nesmysl

Právo, BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ženy mluví hodně. Ale jak se zdá, muži za nimi nijak zvlášť nezaostávají. Skutečný rozdíl není mezi pohlavími, nýbrž mezi povahami: uzavření lidé mluví až stokrát méně, než jejich extrovertní protějšky. Ukazuje to výzkum americké University of Arizona, který vyvrací oblíbený stereotyp o rozdílné povaze mužů a žen.

Článek

Dřívější studie sice tvrdily, že ženy toho namluví třikrát více než muži (dvacet tisíc slov denně oproti sedmi tisícům v případě "silnějšího" pohlaví). Psycholog Matthias Mehl to však po šesti letech výzkumů nyní označuje za nesmysl.

"Velmi rozšířený a široce publikovaný stereotyp o ženské povídavosti a mužské málomluvnosti je nepodložený," tvrdí.

Mehlův tým zaznamenal a prozkoumal denní "produkci" slov u 400 amerických a mexických studentů a studentek na University of Arizona. Posloužil jim k tomu záznamník, který se automaticky zapínal ve chvíli, kdy jeho nositel začal mluvit. Výzkum ukázal, že studentky sice měly náskok před svými mužskými protějšky, ale jen lehký. Zatímco dívky v průměru napovídaly 16 215 slov denně, studenti zvládli za stejnou dobu 15 669 slov. "Co je to rozdíl 500 slov ve srovnání s rozdílem 45 tisíc slov, zjištěným u nejpovídavějších a nejnemluvnějších lidí," poznamenal Mehl.

Podle britské psychoterapeutky Pauly Hallové odpovídají Mehlovy výsledky dřívějším zjištěním psychologů. "Největší rozdíly způsobuje to, zda je někdo od přirozenosti introvert nebo extrovert, nikoli, zda je muž nebo žena. Není fér říkat, že muži nemluví. Chlapi přece v hospodě nesedí mlčky," řekla britské BBC.

Jak vznikl stereotyp

Problém podle ní nespočívá v mluvení, ale v poslouchání. "Kdyby ženy více naslouchaly, asi by zjistily, že muži mluví více, než si myslíme - a kdyby naslouchali muži, možná by zjistili, že ženy nemluví pořád jen samé nesmysly," tvrdí.

Američtí vědci se nespokojili jen s konstatováním faktu, že muži a ženy toho napovídají skoro stejně. Snaží se zjistit, jak vznikla oblíbená představa o upovídanosti žen a nemluvnosti mužů.

Jednou z oblíbených hypotéz, kterou podporuje i Louann Brizendinová, autorka knihy Ženský mozek, je, že stereotyp vzniká v kritické chvíli při kontaktu obou pohlaví: když se muž vrací z práce domů, je unavený a touží jen po jídle, televizi či posteli. Většinou však nejdříve narazí na svou drahou polovičku, která s ním chce probrat vše, co se ten den dělo. Muž ji samozřejmě moc neposlouchá. Vnímá jen, že pořád mluví a zdá se mu to nekonečné.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy mluví až třikrát více než muži

Všeobecné mínění, že ženy mluví více než muži, má konečně vědecké podklady. Podle výzkumů kalifornských akademiků skutečně hovoří ženy až třikrát častěji....

Výběr článků

Načítám