Hlavní obsah

Znásilněná a ukamenovaná: Osud kurdské političky se stal symbolem krutosti tureckého tažení

Svůj život zasvětila politice a ta ji nakonec stála i život. Pětatřicetiletá kurdská politička Hevrin Chalafová byla v neděli brutálně zavražděna na cestě z Rakky do Kámišlí poblíž dálnice M4 v severní Sýrii během turecké ofenzivy. Její poslední minuty byly naplněny nezměrnou brutalitou.

Foto: repro Facebook

Zavražděná kurdská politička Hevrin Chalafová

Článek

Arabští povstalci bojující na straně Turků ji vyvlekli z auta, znásilnili a ukamenovali. Její řidič a další civilisté byli zastřeleni. Vrazi si masakr natočili na mobilní telefony a videa rozšířili na internetu. Na záběrech je ležící a umírající Chalafová, na jejímž těle drží nohu ozbrojenec, který říká: „Tohle je tělo prasete.” Podle nepotvrzených zpráv byla následně připravena o hlavu.

Je vidět také nemilosrdné střílení civilistů na kraji silnice. Vozidlo, v němž politička cestovala, je na záběrech plné kulek a obklopené povstalci.

Americké úřady uvedly, že záběry jsou autentické.

Chalafová byla svobodná. Věnovala se pouze politice a prosazování ženských práv. Zastávala post generální tajemnice strany Budoucí Sýrie (Future Syria). Patřila mezi přední politiky, kteří se zasazovali po porážce radikální organizace Islámský stát o přestavbu válkou zničeného regionu.

Jsou to zvěrstva a válečné zločiny, tvrdí čeští poslanci o turecké invazi v Sýrii

Turecká invaze
Foto: Profimedia.cz

Snímek z pophřbu zavražděné kurdské političky Hevrin Khalafové.

Věřila v klidné mnohonárodnostní a mnohoetnické soužití. „Byla velký taktik a měla velké nadání pro diplomacii. Vždy se snažila účastnit setkání s Američany, Francouzi a dalšími zahraničními delegacemi,“ řekl odborník na kurdskou politiku Mutlu Civiroglu. Její smrt označil za „velkou ztrátu“.

Turecký list: Její smrt je úspěch operace

Turecký list Yenisafak blízký prezidentu Recepu Erdoganovi smrt Chalafové potvrdil. V rozporu se záběry ale tvrdí, že zemřela při útoku ze vzduchu.

Merkelová žádá zastavení turecké intervence v Sýrii

Turecká invaze

„Teroristická skupina utrpěla těžkou ránu. Chalafová byla neutralizována v úspěšné operaci,” raduje se turecký list.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko zveřejnilo záběry z dronu z bombardování náklaďáku s výbušninami a tunelu kurdských milicí YPGVideo: Reuters

Turecko zahájilo minulou středu na severovýchodě Sýrie ofenzivu poté, co americký prezident Donald Trump nařídil z oblasti stáhnout americká vojska. Trump čelí kritice, že svým rozhodnutím ponechal turecké armádě napospas své někdejší spojence-bojovníky kurdských milicí, které pomohly v Sýrii porazit islamistické radikály. Syrští Kurdové se o víkendu domluvili se syrskou armádou na odražení turecké invaze.

Evropské země zahajují embargo na export zbraní do Turecka, se sankcemi váhají

Turecká invaze

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám