Hlavní obsah

V Sýrii padl první turecký voják

Ankara
Aktualizováno

Turecká armáda, která od středy útočí na syrské kurdské oddíly na severu Sýrie, oznámila svého prvního padlého. Podle pátečního sdělení tureckého ministerstva obrany protivník ztratil od středy 277 lidí, z toho 49 v bojích v noci na pátek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palba u syrských hranic si vyžádala šest obětí včetně devítiměsíčního nemluvněteVideo: Reuters

 
Článek

„Náš přítel ve zbrani padl jako mučedník 10. října v boji proti teroristům z YPG v oblasti operace Pramen míru,” stojí v prohlášení ministerstva k padlému tureckému vojákovi podle agentury Anadolu.

Turecko operaci označuje za akci, která eliminuje teroristické hrozby v Sýrii a zajistí regionální bezpečnost. Operace je zaměřena proti kurdské milici YPG, jež je podle Ankary odnoží separatistické teroristické turecké Strany kurdských pracujících (PKK). Přítomnost kurdských bojovníků v této oblasti podle Ankary představuje bezpečnostní riziko pro Turecko.

Rada bezpečnosti se neshodla na společném prohlášení k turecké akci v Sýrii

Turecká invaze

Cílem operace je vytvořit na syrské straně společné hranice 30 km široký pás, kde by nepůsobily kurdské milice a kam by se mohla vrátit část uprchlíků ze Sýrie. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu ve čtvrtek ujistil, že Turecko nemá v úmyslu zónu zřídit širší než původně ohlášených 30 kilometrů.

Turecko už při předchozích vpádech dostalo pod svou kontrolu 4000 kilometrů čtverečních syrského území, o němž tvrdí, že je „osvobodilo“.

Vlna uprchlíků

Turecká operace čelí kritice, že uprchlickou krizi neřeší, ale vytváří. Uteklo před ní už 60 000 lidí. Ohroženo jí je až 450 000 lidí žijících v pohraničí.

Turečtí vojáci zahájili pozemní operaci v Sýrii

Turecká invaze

Ruský velvyslanec OSN Vasilij Něbenzja označil turecké plány za demografické inženýrství. Přesunem uprchlíků by se totiž na sever Sýrie dostali lidé, kteří původně uprchli z jiných syrských oblastí.

Turecký vládní list Daily Sabah však tvrdí, že se mají vrátit lidé, kteří utekli před kurdskými milicemi, a zveřejnil obrázek patnáctiletého Muhammada, který řekl: „Samozřejmě že se chci vrátit do vlasti, až bude osvobozena od okupantů.“ Dům syrské arabské rodiny s pěti dětmi, která utekla do Turecka, nebyl při bojích zničen, jak však řekl listu patnáctiletý chlapec, je tu jiný problém: „V našich domech žijí Kurdové.“

Turecko útočí i v Iráku

Turecko neprovádí jen operaci v Sýrii, ale podle čtvrtečního sdělení tureckého ministerstva obrany pokračuje i operace Spár proti kurdským základnám v Iráku. Při náletech na oblasti Gra a Zap v iráckém Kurdistánu byli podle turecké armády zabiti tři členové PKK.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Svobodné syrské armády

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám