Hlavní obsah

Turecko sestřelilo syrský L-39 Albatros

Ankara/Damašek

Turecké ministerstvo obrany oznámilo v úterý večer, že sestřelilo už třetí syrský letoun. Tentokrát mělo jít o cvičný stroj Aero L-39 Albatros vyrobený v Československu, napsal list Hürriyet. Reportér syrské agentury SANA v úterý dopoledne uváděl, že syrský letoun byl napaden nad provincií Idlib.

Foto: Profimedia.cz

Aero L-39 Albatros syrských vzdušných sil

Článek

Turecké ministerstvo neuvedlo k sestřelu žádné podrobnosti. Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii byl letoun sestřelen tureckou stíhačkou F-16 a jeho pilot zemřel. Není však jasné, zda padl, když byl Albatros zasažen, nebo ho zavraždili opoziční bojovníci. Tělo letce bylo zohaveno, uvedla singapurská zpravodajská televize CNA (Channel News Asia).

SPECIÁL: Turecká invaze v Sýrii

Speciály

Syrské ministerstvo obrany podle agentury SANA přiznalo ztrátu letadla: „Jedno z našich bojových letadel plnících úkol na jihu provincie Idllib bylo zasaženo raketou vypálenou tureckými silami, což vedlo k jeho pádu.“ Podle Sýrie turecká F-16 při útoku narušila syrský vzdušný prostor.

Foto: Profimedia.cz

Trosky sestřeleného syrského Aera L-39 Albatros

Letoun L-39 Albatros je určen prioritně k výcviku, ale dá se použít i jako pozorovací nebo jako lehký bitevní stroj k útokům na pozemní cíle.

Sýrie přišla během týdne o tři letouny, před Albatrosem byly sestřeleny dva Suchoje Su-24. Sestřelily je turecké stroje F-16.

Sýrie uzavřela vzdušný prostor nad Idlibem, Rusko hrozí Turecku

Turecká invaze

Turecké ministerstvo obrany uvedlo, že během úterý turecké síly sestřelily i jeden syrský dron. Dále zničily dva tanky a dva systémy protivzdušné obrany, pět houfnic a raketometů a tři obrněné transportéry. Tvrzení nelze ověřit.

Foto: Profimedia.cz

Trosky sestřeleného syrského Aera L-39 Albatros

Reklama

Výběr článků

Načítám