Hlavní obsah

Navzdory dohodě USA s Tureckem se na severu Sýrie stále bojuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U syrského pohraničního města Rás al-Ajn je i v pátek slyšet kulometnou palbu a také ostřelování, hlásí agentura Reuters. V tuto chvíli by přitom měly být bojové operace pozastaveny na základě dohody, kterou uzavřely Spojené státy a Turecko. Klid zbraní má trvat pět dnů, během nichž by se kurdské jednotky měly stáhnout z oblasti 20 mil (32 km) od syrsko-turecké hranice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V okolí syrského Ras al-Ajnu se stále bojuje, navzdory příměříVideo: Reuters

 
Článek

Zvuk kulometů vycházel podle agentury Reuters z tureckého příhraničního města Ceylanpinar. Nad částí Rás al-Ajn se vznášel hustý dým.

„Uděláme vše, co bude v našich silách, aby bylo příměří úspěšné,“ prohlásil šéf syrských demokratických sil (SDF) Maslúm Abdí. Současně ale uvedl, že přítomnost Turecka na severu Sýrie nebude akceptována, píše server týdeníku Focus. Zatím není jasné, kdo bude mít nad oblastí kontrolu.

Kurdové musí pryč, Erdogan dostane, co chtěl. Bílý dům se chlubí vyjednanou dohodou

Turecká invaze

Američané se ve čtvrtek pochlubili, že vyjednali příměří, které podle prezidenta Donalda Trumpa zachrání „miliony životů”. Turecko však slova o příměří odmítá a trvá na tom, že operace trvale zastaví, až z oblasti odejdou všichni „teroristé”, jak nazývá milice YPG.

Pokud bude čtvrteční americko-turecká dohoda dodržena, dosáhne Turecko cíle, kterou měla ofenziva splnit, připomíná agentura Reuters.

Ankara od počátku tvrdí, že cílem operace je vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje syrské kurdské milice. Chce tam také vytvořit pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků. Před tureckou ofenzivou uprchlo ze svých domovů kolem 190 tisíc lidí.

Zeman: Turecko se v Sýrii dopustilo válečných zločinů

Turecká invaze

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám