Hlavní obsah

Zřícená továrna v Dháce byla postavena z nekvalitního betonu

Dháka

Zpráva bangladéšské vlády o zřícení továrny v Dháce, které si vyžádalo 1130 lidských životů, uvádí hned několik závažných pochybení při její stavbě. Budova Rana Plaza byla postavena z podřadného materiálu na podmáčené půdě.

Foto: ČTK/AP

Bangladéští pracovníci odklízejí trosky zřícené budovy.

Článek

Mainuddín Chandker, který má na starosti vyšetřování, sdělil BBC, že byly použity mimořádně nekvalitní stavební materiály. Zpráva podle něj odhalila pět různých příčin pádu.

„Část budovy byla postavena tem, kde byla dříve vodní nádrž. Ta byla zaplněna odpadem,“ řekl agentuře AP.

Čtyřsetstránková zpráva doručená vládě ve středu, dává také několik doporučení. Měl by být zkonfiskován pozemek, na kterém byla továrna postavena, odškodněny rodiny dělníků, kteří při tragédii zahynuli, a ustaveno ministerstvo, které by mělo na starosti právě textilní průmysl, jenž je největším průmyslovým odvětvím země.

Doporučuje také udělit trest doživotí majiteli budovy a vlastníkům pěti textilek, které ve stavbě měly své dílny. BBC uvádí, že kvůli prasklinám, které se objevily ve zdech, byla budova krátce před katastrofou evakuována. Majitelé továren však pak poslali lidi, aby se vrátili do práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám