Hlavní obsah

Žralok v Austrálii napadl plavce, muž na místě zemřel

Na oblíbené pláži v Západní Austrálii v neděli zemřel člověk, kterého napadl žralok. Letos jde v Austrálii již o osmou oběť střetnutí se žralokem, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žralok zabil u Austrálie letos už osmého člověka Video: AP

 
Článek

Incident se stal ráno místního času na pláži Cable Beach na pobřeží Indického oceánu. Jako první dorazila na místo policie, která pětapadesátiletého muže vytáhla z vody a ošetřovala ho před příjezdem záchranářů. Muž měl vážná zranění a podle policie zemřel na místě. Podle místních médií žralok muže kousl do horní části stehna a do ruky. Není známo, o jaký druh žraloka šlo.

K nic netušícímu surfaři se přiblížil žralok, varovali ho ze vzduchu

Koktejl

Místní úřady ihned pláž uzavřely a nařídily rybářským lodím, aby oblast monitorovaly.

Útoky žraloků si letos v Austrálii vyžádaly osm životů, což je nejvíce od roku 1929, kdy zemřelo devět lidí. Ke snížení incidentů přispělo, když byly ve 30. letech u frekventovaných pláží instalovány žraločí sítě.

Stanice CNN dříve uvedla, že podle odborníků by za zvýšením počtu útoků žraloků mohly být i klimatické změny a oteplování oceánů. Vody u jihozápadního pobřeží Austrálie se například ohřívají čtyřikrát rychleji než je globální průměr.

Surfaře zabil žralok, lidé okolo vyvázli o vlásek

Svět

Kritická je situace i Velkého bariérového útesu, který podle dat střediska pro studium korálového útesu při univerzitě Jamese Cooka v Queenslandu v posledních 30 letech přišel o polovinu korálů, či mangrovových porostů na pobřeží. Mořští živočichové pak kvůli změnám ekosystému migrují na jih a s nimi i žraloci.

K předchozímu fatálnímu střetnutí člověka se žralokem došlo v Západní Austrálii 9. října. Šlo o surfaře - jeho společníci jen viděli, jak ho něco táhne dolů z prkna a poté ho již nikdo nenašel.

Reklama

Výběr článků

Načítám