Hlavní obsah

K nic netušícímu surfaři se přiblížil žralok, varovali ho ze vzduchu

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi těsné setkání se žralokem zažil tuto středu profesionální surfař Matt Wilkinson ve vodách u Nového Jižního Walesu v Austrálii. Těsně k jeho prknu totiž připlaval predátor dlouhý 2,5 metru, aniž by si ho muž všiml. Na nebezpečí ho včas upozornil dron pobřežní hlídky, informoval server listu The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dron varoval surfaře před žralokemVideo: Reuters

 
Článek

Wilkinson ležel na prkně a pádloval, aniž by zaregistroval, že těsně kolem něj krouží žralok bílý, kterému se dříve často říkalo lidožravý. „Slyšel jsem šplouchnutí a nějaký jiný zvuk, tak jsem se otočil, ale nic jsem neviděl. Pak ke mně dolů sletěl dron a upozornil mě na nebezpečí žraloka v oblasti,“ popsal surfař.

Pobřežní hlídka na pláži Sharpes nyní nově monitoruje pohyb žraloků a dalších mořských živočichů pomocí dronů. Ty v případě ohrožení spustí zvukový signál. Po zhlédnutí videa, které dron rovněž natočil, Wilkinson nevěřil svým očím.

Těhotná turistka zachránila manžela před žralokem

Svět

„Když jsem se dostal na břeh, cítil jsem se trochu divně. Pobřežní stráž mi ukázala záznam a já zjistil, jak blízko u mě byl, aniž bych to věděl. Vypadalo to, že mi šel po noze, ale pak si to rozmyslel,“ citoval Wilkinsona Guardian.

Operátor dronu Beau Monks zároveň vysvětlil, že zvukový systém nejen varuje lidi, ale může sloužit i k odehnání predátora. „Byl to ten případ, kdy žralok připlaval odnikud a šel přímo po Mattovi. Pohyboval se opravdu rychle. Trasoval jsem ho a použil jsem reproduktor na dronu, aby šli všichni z vody. Během deseti vteřin byl u surfaře, a po pěti odplaval.“

Surfaře zabil žralok, lidé okolo vyvázli o vlásek

Svět

Minulý měsíc zemřel 46letý surfař po útoku žralokem podél Zlatého pobřeží. Během letošního roku zaznamenali v Austrálii celkem 19 útoků žraloka na člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám