Hlavní obsah

Zprávy o znásilňování v Libyi jsou možná jen propaganda NATO

Právo, los

Zprávy o zvěrstvech, která mají podle tvrzení západních politiků páchat vojáci libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jsou možná jen výmysly, jimiž chce NATO ospravedlnit své více než tři měsíce trvající nálety na tuto severoafrickou zemi. Napsal to britský deník The Independent s odvoláním na organizace sledující dodržování lidských práv.

Článek

„Vůdcové NATO, libyjská opozice a média vytvořili od začátku povstání proud historek, že Kaddáfího režim nařídil masové znásilňování, které páchají jeho zahraniční žoldáci, či že nasadil vrtulníky proti demonstrantům. Vyšetřování organizace Amnesty International (AI) ale o tom nenašlo důkazy a v řadě případů tato tvrzení vyvrátilo. AI v několika případech získala náznaky, že povstalci vědomě lhali,“ napsal list.

Upozornil, že závěry AI jsou v rozporu s tvrzením ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové, která nedávno Kaddáfího obvinila právě z používání znásilňování jako válečného nástroje. Podpořil ji žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno Ocampo, podle něhož Kaddáfí dokonce nakoupil pro své vojáky léky na povzbuzení libida, jako je viagra.

Pracovnice AI Donatella Roverová strávila v Libyi poslední tři měsíce, ale připustila, že „jsme nenašli žádný důkaz nebo aspoň jednu oběť znásilnění či lékaře, který o nějakém případu znásilnění ví“.

Její slova potvrdil i vysoký činitel organizace Human Rights Watch, který na místě po důkazech o znásilňování pátral. „Nebyli jsme schopni najít o tom důkazy,“ řekl Liesel Gerntholtz.

Psycholožka „ztratila kontakt“ se 140 oběťmi

Independent upozornil na tvrzení jedné libyjské psycholožky na povstaleckém území, která podle svých slov médiím osobně hovořila se 140 údajně znásilněnými ženami. Když se s nimi ale terénní pracovnice AI chtěla setkat, psycholožka jí sdělila, že s nimi „ztratila kontakt”, a nemůže tedy setkání zprostředkovat. Nebyla rovněž schopna dodat ani jejich zdravotní dokumentaci.

Blamáží skončilo setkání Roverové s dvěma dívkami, které rebelové představili zahraničním médiím jako oběti znásilnění. Roverová požádala o soukromý rozhovor, při němž se dívky do výpovědí zaplétaly, popíraly jedna druhou a samy svá slova o znásilnění nechtěně zpochybňovaly. „Nakonec řekly, že znásilněny nebyly, že o znásilňování vlastně vědí z doslechu,“ řekla Roverová.

Zpochybnila i tvrzení o organizovaném povzbuzování Kaddáfího vojáků viagrou. Přišli s ním povstalci po zničení kolony vládních tanků letadly NATO. Rebelové pak ukázali novinářům balíky viagry, který prý našli ve vyhořelých tancích. „Je ale nejasné, proč tedy tyto balíky nebyly rovněž spálené,“ diví se Roverová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám