Hlavní obsah

Znovu na začátku: Zmizelý boeing neskončil tam, kde se pátralo

Novinky, rei
Perth

Oblast, kde pátrači po zmizelém malajsijském boeingu před časem opakovaně zaznamenali akustické signály podobné těm, které vydávají černé skříňky z letadel, není místem, kde letadlo skončilo. Ve čtvrtek to oznámily australské úřady. Osud letounu na lince z Kuala Lumpuru do Pekingu, který zmizel z radarů na počátku března, zůstává záhadou.

Foto: Reuters

Dálkově ovládaná miniponorka Bluefin-21 žádné stopy po ztraceném boeingu nenašla.

Článek

Austrálie se svým závěrem přišla den poté, co její ponorka Bluefin-21 ukončila v dané oblasti průzkum.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Včera odpoledne skončila Bluefin-21 v rámci svých možností ponoru svoji poslední misi ve zbylých oblastech v blízkosti místa, kde byly lodí ADV Ocean Shield počátkem dubna zachyceny akustické signály,“ uvedlo australské středisko v Perthu, které mezinárodní pátračskou akci koordinovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po troskách ztraceného boeingu pátrá miniponorka Bluefin 21Video: Reuters

„Koordinační středisko oznamuje, že ponorka od svého nasazení nenalezla žádné stopy po troskách letadla. Australský úřad pro dopravní bezpečnost rozhodl, že pátrání v blízkosti míst akustických detekcí může nyní být považováno za uzavřené, a podle jeho odborného vyhodnocení může být oblast vyloučena jako místo, kde let MH370 skončil,“ oznámilo dále perthské středisko.

Australané se svým prohlášením přišli jen pár hodin poté, co zástupce amerického námořnictva uvedl pro stanici CNN, že akustické signály, které pátrači v dubnu zachytili, byly zřejmě z jiného zdroje vyrobeného člověkem.

Pátrání pokračuje

Boeing 777-200 s 239 lidmi na palubě zmizel 8. března. Úřady jsou přesvědčeny, že se z neznámého důvodu při letu na sever nad Thajským zálivem stočil, přeletěl západním směrem přes malajsijskou pevninu a po zmizení z radaru severně od Sumatry nakonec spadl do Indického oceánu severozápadně od Perthu.

Australské úřady jsou nicméně stále přesvědčeny, že se boeing zřítil na jihu Indického oceánu. Řekl to vicepremiér Warren Truss.

Pátrání se nyní soustředí na nový rozbor dat a průzkum mořského dna. Do pátrání budou zapojeni soukromníci a nová speciální zařízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám