Hlavní obsah

Zmizelý boeing mohl urazit ještě stovky kilometrů. Pátrači netuší, kde hledat

• Aktualizováno
Novinky, rei

Už pátý den nikdo neví, co se stalo s Boeingem 777-200ER na lince Kuala Lumpur-Peking, který v sobotu zmizel z radarů nad mořem mezi Malajsií a Vietnamem. Nejmenovaný zástupce malajsijské armády v úterý stanici CNN řekl, že letadlo může být stovky kilometrů od míst, která pročesávají pátrači z devíti zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zmizelém letadle pátrají záchranářské týmy na moři i ve vzduchu Video: Reuters

 
Článek

„Pátrací operace pokrývají všechny možné oblasti, do nichž se mohlo letadlo dostat,“ uvedla malajsijská armáda ve svém prohlášení a odmítla všechny spekulace o poslední zaznamenané poloze stroje. Závěry podle ní nejsou na místě, dokud nebudou s jistotou prověřeny.

Letadlo s 239 lidmi ze 14 zemí na palubě, z nichž většinu tvořili občané Číny a Tchaj-wanu, se podle úřadů před svým zmizením hodinu po vzlétnutí vychýlilo z letové trasy.

Foto: ČTK/AP

Letoun indonéského letectva vzlétá k pátrání po zmizelém malajsijském boeingu.

Data podle malajsijských vyšetřovatelů naznačují, že se boeing mohl otáčet zpátky směrem ke Kuala Lumpuru. Zkušený 53letý pilot, který pro malajské aerolinie pracoval 33 let a měl na kontě více než 18 tisíc letových hodin, ale kontrolní věži žádné problémy ani změny nehlásil.

Letadlo přestalo vysílat signál, když nabralo standardní výšku a letělo normální rychlostí. Počasí v oblasti bylo ideální.

Už pátrají i na západě

Je možné, že zařízení vysílající signál i jeho zálohu někdo odpojil anebo přestalo pracovat v důsledku výpadku proudu. Data naznačují, že naposledy se mohl boeing nacházet nad ostrůvkem Pulau Perak v Malackém průlivu, tedy stovky kilometrů od stanovené trasy. Každopádně mohl boeing od té chvíle urazit ještě další stovky kilometrů – palivo měl na dalších sedm hodin.

I proto se pátrači přestali soustředit jen na Thajský záliv, kde letadlo naposledy zaznamenali, ale kde je také maximální hloubka „jen“ 80 metrů, takže by případné trosky stroje už zřejmě objevili, a oblast pátrání stále rozšiřují.

Vydávají se už i západně od Malajského poloostrova a severně do Andamanského moře v Indickém oceánu. Prohledávali i malajsijskou pevninu. Je to jako hledat jehlu v kupce sena, neboť se jedná o oblast o téměř 100 000 kilometrech čtverečních. Experti se shodují, že se stroj nakonec najde. Naděje na záchranu cestujících však s každou další hodinou slábne.

Foto: U.S. Navy/Handout, Reuters

Na pátrání se podílí i americké námořnictvo. Na snímku startuje vrtulník 60R Seahawk z torpédoborce USS Pinckney.

Po letounu zatím marně pátrají Thajsko, Singapur, Indonésie, Vietnam, Austrálie, Spojené státy, Čína a samozřejmě Malajsie. Pátrací tým vyslalo i Japonsko a brzy se k němu zřejmě přidají jednotky námořnictva a pobřežní stráže, oznámilo podle CNN Tokio ve středu.

Do pátrání se zapojilo celkem 42 lodí a 39 letadel. Oblast mimo jiné sleduje až deset čínských satelitů.

Nově Malajsie požádala o pomoc také Indii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám