Hlavní obsah

Změna v KLDR: Propaganda nečekaně přiznala pohublého Kima, lid se o něj bojí

Pchjongjang

Severokorejci mají zlomená srdce z toho, jak zhubl jejich vůdce Kim Čong-un. Řekl to v pátek v severokorejské státní televizi jeden občan v Pchjongjangu. Je to vzácný případ toho, že se severokorejská média věnují obavám o zdravotní stav vůdce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un na plenárním zasedání ÚV Strany práce označil situaci s potravinami v zemi za napjatouVideo: Reuters

 
Článek

„Vidět našeho respektovaného soudruha generálního tajemníka takto vyhublého láme všem lidem srdce,“ řekl obyvatel hlavního města ve středním věku. „Každý o tom mluví. Všichni jsme začali plakat,“ dodal ještě podle specializovaného odborného severu NKNews, který se věnuje KLDR.

Rozhovor byl uveřejněn v rámci programu s reakcemi obyvatel země na novou propagandistickou píseň oslavující Kima a vládnoucí Stranu práce.

Zhubl o 10 až 20 kilo

Kim se objevil na veřejnosti na počátku června v rámci plenárního zasedání ÚV strany. Ze záběrů bylo patrné že pohubl, ale až nyní bylo oficiálně přiznáno, že ztratil hodně na váze, podle listu The Daily Mail asi deset až dvacet kilogramů. Kim však trpěl silnou nadváhou.

Vůdce KLDR Kim Čong-un podle fotografií výrazně zhubl

Svět

V roce 2014 nicméně KCTV vysílala dokument o Kimovi v době, kdy byl dlouho nepřítomen na veřejnosti. Za doprovodu smutné hudby sdělil průvodce pořadem, že se Kim aktuálně „necítí dobře“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un na fotografii pořízené letos v únoru (vlevo) a letos v červnu.

Zemi hrozí potravinová krize

V pátečním programu však nemluvil jen obyvatel Pchjongjangu, ale také rolnice, která Kimovi děkovala, že podepsal během plenárního zasedání „zvláštní nařízení“. To má podle KCTV vyřešit potravinovou krizi, kterou ještě loni zhoršily ničivé tajfuny.

Podle přeběhlíka An Čchan-ila obě zprávy souvisejí: „Pchjongjang posílá vzkaz, že Kim pracuje tak tvrdě pro svůj lid, že dokonce vynechává jídlo a ztrácí váhu.“

Obavy o pohublého Kima tak mají Severokorejcům pomoci lépe zvládat aktuální strádání.

Reklama

Výběr článků

Načítám