Hlavní obsah

Zkušebně očkovaní sourozenci v Louisianě: nejmladšímu je rok

Právo, doh

Čtrnáctiměsíční chlapeček Sloan Bui z města Jefferson v americkém státě Louisiana dostal vakcínu proti nemoci covid-19. Spolu s ním byli naočkováni i jeho sourozenci – tříletý Christian a šestiletá Ellie. Všichni tři byli se souhlasem rodičů zařazeni do studií firmy Pfizer, která zkoumá účinky očkování na nejmenší děti.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

„Máme velkou důvěru v to, že díky vakcínám se naše děti nebudou muset bát covidu, budou moci chodit do školy a hrát si se svými kamarády,“ řekla stanici ABC News matka dětí Erin Birová. Ta stejně jako její manžel Cuong Bui pracuje jako neurochirurg v Ochsnerově dětské nemocnici, kde byli děti naočkovány.

Přes 99 procent květnových obětí covidu v USA tvořili neočkovaní

Amerika

K rozhodnutí zařadit své děti do klinického testování podle lékařky přispělo i šíření nových mutací koronaviru. „Delta varianta je ve Spojených státech na vzestupu, tím spíše v Louisianě, kde je velká část populace stále neočkovaná,“ míní.

4500 malých dětí v USA i Evropě

„Máme štěstí, že máme šanci ochránit naše děti a navíc přispět k tomu, aby mohly být ochráněny všechny děti, pokud se mutace více rozšíří a počet infekcí na podzim opět vzroste,“ dodala.

Klinické testy vakcín Pfizer/BioNTech pro děti ve věku 12 až 17 let začaly loni v listopadu, nyní se už v rámci testování očkují i šestiměsíční kojenci. Do této fáze testů je zapojeno zhruba 4500 dětí ze Spojených států, Španělska, Polska a Finska, informovala s odvoláním na výrobce vakcín stanice ABC News.

Němci zkouší mixovat vakcíny. Merkelová do toho šla

Evropa

„Dětský imunitní systém je jiný než u dospělých, takže je velmi důležité získat studii zaměřenou na tuto skupinu,“ citovala stanice lékařku Julii Garciovou-Diazovou, jež na vakcinaci v Ochsnerově dětské nemocnici dohlíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám