Hlavní obsah

Zklamaní, naštvaní a podvedení. Tálibové se na Američany zlobí za rozbitá letadla

– Kábul

Táliby rozzlobilo, v jakém stavu nechali stahující se Američané letadla a vrtulníky na letišti v Kábulu. Narychlo ustupující americké jednotky se snažily vlastní i afghánské stroje znehodnotit, aby nepadly do rukou nepřítele. Tálibové to ale považují za zradu. S využitím zničené techniky totiž počítali, upozornila televize Al-Džazíra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibánci kontrolují zničená americká letadla na letišti v KábuluVideo: Reuters

 
Článek

„Včerejší nálada po odletu Američanů byla skvělá. Radovali se, stříleli do vzduchu a slavili. Dnes, když vidí, v jakém stavu jsou tu letadla a helikoptéry, je nálada úplně jiná. Jsou zklamaní, naštvaní a cítí se podvedení,“ hlásila ve středu přímo z kábulského letiště, které je nově pod kontrolou Tálibánu, reportérka katarské televize Al-Džazíra.

Helikoptéry a letadla jsou vážně, a ve většině případů pro táliby neopravitelně, poškozené. Podle informací amerického generála Franka McKenzieho, který stahování velel, vojáci USA znehodnotili 73 letounů a vrtulníků.

Radikálové z hnutí, které po odchodu spojenců během pár týdnů ovládlo celý Afghánistán, to nechápou. Cítí se totiž být zástupci nové legitimní vlády země, které stroje na letišti v Kábulu patří a mohly jí ještě roky dobře sloužit.

Vojenská část letiště je zničena

Kábulské mezinárodní letiště je rozděleno na vojenskou a civilní část. A zatímco tu civilní slibuje Tálibán s přislíbenou pomocí Turecka a Kataru obnovit v řádu dní, ta vojenská je dlouhodobě vyřazena z provozu. Dost možná do té doby, dokud zůstane u moci Tálibán.

Část techniky včetně obrněnců a nejméně jednoho vrtulníku Black Hawk se nicméně do rukou tálibů dostala v provozuschopném stavu. Britský deník The Daily Mail uvádí, že radikálové ukořistili 48 letounů.

Před pádem nyní již bývalé afghánské vlády disponovalo tamní letectvo 167 stroji. Z toho 108 byly vrtulníky a 59 bylo letadel. České letectvo má pro srovnání 105 strojů – 50 letadel a 55 vrtulníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám