Hlavní obsah

Japonské studio anime filmů zapálil žhář, přes třicet mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kjóto
Aktualizováno

Nejméně 33 lidí zemřelo podle poslední bilance při čtvrtečním požáru ve studiu animovaného filmu v japonském Kjótu, uvedla agentura AFP s odvoláním na zasahující hasiče. Podle policie šlo o žhářský útok a žhář je mezi zraněnými.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár filmového studia v JaponskuVideo: Reuters

 
Článek

Oheň zachvátil v 10:30 místního času (3:30 SELČ) budovu společnosti Kyoto Animation, která produkuje úspěšné televizní kreslené seriály. Nepodařilo se ho dostat plně pod kontrolu ani po dvou hodinách hašení.

„Pokoušíme se vynést několik obětí, které jsou uvězněné uvnitř třípatrové budovy včetně těch, které se samy nemohou hýbat,” popisoval mluvčí hasičů záchranné práce.

Původně hasiči uváděli jednoho mrtvého, postupně ale počet obětí narůstal, po prohledání budovy hasiči uvedli, že mrtvých je 33, další lidé skončili v nemocnici.

V době požáru se v budově nacházelo asi sedm desítek lidí.

Anime jsou populární japonské animované filmy s typickou kresbou a postavami, které mají neobvykle velké oči a silně stylizovaný oděv. Vycházejí z japonských komiksů manga.

Policie událost vyšetřuje jako trestný čin. „Muž vylil hořlavou tekutinu a zapálil ji,” řekl mluvčí kjótské policie. I 41letý podezřelý skončil v nemocnici se zraněními, dodala policie. Policie podle listu Japan Times uvedla, že svědci vypověděli, že muž, který po studiu lil benzín, křičel „zemřete”. V budově také našla nože.

Podle posledních zpráv nešlo o současného nebo bývalého zaměstnance a neměl na studio žádné vazby.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dým stoupá z budovy filmového studia v japonském Kjótu.

Svědci uvedli, že slyšeli jednu nebo několik explozí. „Slyšela jsem ránu a pak se objevil černý dým a hrozný pach spáleniny,” sdělila manažerka nedalekého kadeřnictví.

Fanoušci doufají, že tvůrci jsou v pořádku

Společnost Kyoto Animation známá i jako KyoAni byla založena v roce 1981, studia má v Kjótu a nedalekém Udži. Často je navštěvují fanoušci filmů, protože studio stálo za několika populárními anime filmy jako Smutek Haruhi Suzumijové, Tichý hlas, Clannad nebo K-on!

Reklama

Výběr článků

Načítám