Hlavní obsah

Záplavy v Austrálii postihly 200 000 lidí, dvě města jsou evakuována

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane
Aktualizováno

Záplavy ve státě Queensland na severovýchodě Austrálii postihly podle pátečních zpráv více než 200 000 lidí v řídce obývané oblasti rozlehlejší než Francie a Německo dohromady. Pod vodou je 22 měst, z nichž dvě musela být zcela evakuovaná. Uzavřeny byly i uhelné doly a přerušen je i export cukru, uvedla agentura Reuters.

Článek

Jde o nejhorší záplavy za posledních padesát let, které způsobil klimatický jev la Niña. Silné deště i záplavy jsou na severovýchodě Austrálie v tomto ročním období poměrně běžné, ale letošní srážky jsou podle premiérky Queenslandu Anny Blighové extrémní.

"Je to bezpochyby tragédie nebývalých rozměrů. Máme 22 obcí a měst, která jsou z velké části zaplavena nebo izolována, protože cesty, které do nich vedou, byly odříznuty," cituje ČTK Blighovou.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Auta pod vodou v australském Bundabergu.

Z domovů byly od začátku týdne evakuovány tisíce lidí. Město Emerald ve středním Queenslandu muselo jen za posledních 24 hodin opustit asi 1000 lidí, protože hrozilo, že se jim ve městě nebude dostávat potravin, čisté vody a elektřiny. Déšť, který oblast po čtrnáct dní sužoval, sice ustává, ale hladiny řek stále stoupají.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Obyvatel Bundabergu jede po zaplavené ulici.

Blighová varovala, že některé z postižených obcí zůstanou pod vodou i déle než týden. Náklady na likvidaci škod podle ní půjdou do miliard dolarů.

Notně je postiženo hospodářství. Musely být uzavřeny uhelné doly a je uzavřen i hlavní uhelný přístav ve státě, což postihlo těžařské společnosti Rio Tinto a Anglo-American. Ustal i export cukru. Kvůli naplaveninám, které poškodily navigační systém, byl uzavřen  přístav ve městě Bundaberg, odkud se cukr vyváží. Austrálie patří mezi jeho přední světové vývozce. Přístav ročně vypraví na 400 000 tun surového cukru.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Zaplavená restaurace Bundabergu

Jen škoda na úrodě, zničeny byly bavlníkové plantáže i slunečnicová pole, se odhaduje na 7,8 miliardy korun. [celá zpráva]

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Zaplavený Bundaberg

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám