Hlavní obsah

Žaloba na Klause je symbolická, shodují se zahraniční média

Světová média věnovala v pondělí velký prostor žalobě, kterou čeští senátoři podávají pro velezradu na prezidenta Václava Klause. Podle nich jde spíše o symbolický krok, který je vyvolán kontroverzním vnímáním prezidentovy osobnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Jde o dramatický, ale do značné míry symbolický akt, ukazující hluboký rozpor, kterým euroskeptický vůdce rozzlobil své levicové odpůrce," napsala agentura Reuters.

Připomíná, že konec Klausova funkčního období je rozpačitý, a srovnává to s koncem mandátu jeho předchůdce Václava Havla, který se těšil velké úctě.

Podle Reuters je hlavním důvodem žaloby amnestie. „Rozzlobila mnoho Čechů, protože ukončila stíhání mnoha lidí vyšetřovaných kvůli ekonomické kriminalitě. A to právě ve chvíli, kdy korupce a podvody jsou hlavní politické téma posledních let.

Klausovi hrozí ztráta prezidentské penze a práva stát se v budoucnu opět prezidentem. Odsouzení by bylo "ranou pro odkaz pravicového politika, který vyvolával v Evropě hněv svými euroskeptickými názory.

Vlna nespokojenosti po celé zemi

Amnestii připomíná i agentura AFP.  Podle ní amnestie vyvolala "velkou vlnu nespokojenosti po celé zemi" a Klausovi odpůrci ji odsuzují jako příliš shovívavou pro korupčníky.

Velký prostor události věnuje i BBC, zprávu zveřejnila na hlavní stránce. Podle jejího analytika žaloba vyjadřuje emoce, které vůči prezidentovi a jeho krokům mají levicoví senátoři. Uvádí, že nemá příliš šancí na úspěch.

"Hlasování je spíše symbolické, jeho funkční období končí," připomíná BBC s tím, že není jasné, co by znamenalo, pokud by Ústavní soud uznal Klause vinným.

Poprvé v dějinách

Obvinění Václava Klause z velezrady zaznamenala i ruská agentura ITAR-TASS, podle které se tak stalo v českých dějinách poprvé.

"Prezidentovi připisují vinu za nepovedenou lednovou amnestii, po níž byli z věznic propuštěni četní nebezpeční zločinci, i to, že dosud nepodepsal dodatek k Lisabonské smlouvě, počítající s reformou Evropské unie, i to, že ´vážně ohrozil´ činnost ústavního soudu tím, že skoro rok nejmenoval nové ústavní soudce," napsala agentura.

Reklama

Související témata:

Související články

Štěch převzal návrh žaloby na Klause

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve středu převzal návrh žaloby na prezidenta Václava Klause. Podle České televize ji podepsalo 28 senátorů. Komora bude...

Výběr článků

Načítám