Hlavní obsah

Zahraniční vojenské lodě vyrazí proti somálským pirátům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rada bezpečnosti OSN v pondělí schválila zásah zahraničních válečných lodí v somálských teritoriálních vodách. Mají bojovat proti námořnímu pirátství. Týká se to lodí, které dostanou povolení somálské vlády, a to po dobu šesti měsíců.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou jsou u somálského pobřeží poměrně časté.

Článek

Text vypracovaly Spojené státy, Francie, Británie a Panama v době probíhajících mírových rozhovorů mezi somálskými povstalci a prozatímní vládou za prostřednictví OSN v Džibuti.

Francie původně navrhovala, aby rezoluce platila i pro jiné oblasti, jako západní Afrika. To se ale nelíbilo třeba Libyi. Somálsko předá brzy radě úplný seznam spolupracujících zemí v dohledné době.

Nebezpečné vody

Somálské pobřežní vody jsou blízko námořních cest spojujících Rudé moře a Indický oceán a vláda nad nimi nemá kontrolu. Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou kvůli vyplacení výkupného, jsou proto časté. Jen za letošek piráti unesli nebo zaútočili na 26 lodí.

Minulý měsíc unesli ozbrojení útočníci u somálských břehů loď dánské společnosti s devítičlennou posádkou, která plula z keňské Mombasy do Rumunska.

V polovině dubna zde padlo do rukou pirátů španělské rybářské plavidlo s 26člennou posádkou, která byla po vyjednávání nakonec propuštěna. Osazenstvo francouzské luxusní plachetnice zajaté počátkem dubna osvobodilo francouzské komando.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám