Hlavní obsah

Zahraniční jednotky se začnou z Kazachstánu stahovat za dva dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nur-Sultan

Zahraniční jednotky členských zemí Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB) se začnou za dva dny stahovat z Kazachstánu, řekl v úterý poslancům prezident Kasym-Žomart Tokajev. Poslední příslušníci organizace by měli odejít do deseti dnů.

Foto: President Of Kazakhstan Website, Reuters

Kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev na zasedání parlamentu

Článek

Dolní komora kazachstánského parlamentu současně v úterý schválila na post premiéra Alichana Smajlova, kterého na tuto pozici v úterý navrhl Tokajev.

Ten také nařídil centrální bance stabilizovat inflací postiženou domácí měnu tenge, uvedl list The Guardian.

Při nepokojích v Kazachstánu zastřelili i několik dětí

Blízký a Střední východ

Devětačtyřicetiletý Smajlov dosud vedl prozatímní kabinet, který vznikl poté, co minulou středu podala demisi vláda, ve které byl Smajlov vicepremiérem a ministrem financí.

Vláda odstoupila, když v zemi propukly bouře kvůli zdvojnásobení cen LPG.

I když po demisi Tokajev slíbil snížit ceny na původní úroveň a zastropovat je stejně jako ceny základních potravin na půl roku, protesty ve středu nabyly na síle a v největším kazašském městě Almaty byly vypáleny sídlo radnice, prokuratury i rezidence prezidenta a poničeno sídlo strany Nur-Otan.

Vyrabovány byly stovky obchodů a restaurací a jídelen.

Foto: ČTK/AP

Poničená budova strany Nur-Otan v Almaty

Tokajev požádal o pomoc členské země OSKB v čele s Ruskem, které do Kazachstánu vyslaly na 2300 vojáků. Ruští výsadkáři zajistili letiště v Almaty. V Kyrgyzstánu však poslanci zpočátku nesouhlasili s vysláním vojáků.

Obnovení pořádku

V pondělí Tokajev řekl během videokonference s předáky zemí OSKB, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, že v zemi už byl obnoven ústavní pořádek a že „v blízké budoucnosti skončí velká protiteroristická operace“, jak je označován zásah proti demonstrantům a rabujícím.

Dodal, že ve chvíli, kdy skončí zásah, odejdou zahraniční jednotky.

Podle ministerstva vnitra bylo zdrženo v souvislosti s protesty 9900 lidí, 164 lidí zemřelo.

Orbán podpořil prezidenta Kazachstánu, který nařídil střílet do demonstrantů

Evropa

V Almaty, které se stalo centrem nepokojů, policie během uplynulých 24 hodin zadržela 1237 lidí kvůli účasti na teroristických útocích, rabování a dalších zločinech, uvedla agentura Interfax.

Tajemník ministra obrany Sultan Gamaletdinov ale ještě v neděli uváděl, že protiteroristická operace pokračuje a bude pokračovat, „dokud nebudou teroristé zcela eliminováni a nebude obnoven ústavní pořádek v Kazachstánu“.

Oproti minulému týdnu je však situace klidná a od pondělí je v Almaty k dispozici internetové připojení, uvedla stanice BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám