Hlavní obsah

Záhadný virus má v Číně druhou oběť. Dalšího nakaženého hlásí Thajsko

Peking/Bangkok

Záhadný zápal plic, který se objevil v centrální části Číny, má druhou oběť, oznámila v pátek agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Podle nich ve středu zemřel devětašedesátiletý muž ve městě Wu-chan, kde se nemoc poprvé projevila minulý měsíc. Druhého nakaženého pacienta oznámilo Thajsko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový typ koronaviru se začal v jedenáctimilionovém Wu-chanu šířit v prosinci, nakazily se jím čtyři desítky lidí a jeden z nich, 61letý muž, se stal první obětí epidemie. Pacient, který již před nákazou trpěl četnými zdravotními problémy, zemřel před týdnem na selhání srdce.

Muž, který nemoci podlehl jako druhý, onemocněl 31. prosince a o pět dní později se jeho stav zhoršil, zemřel s těžkým zánětem srdečního svalu, selháváním ledvin a vážným postižením dalších orgánů, upřesnily úřady. Ze 41 pacientů zůstává pět ve vážném stavu.

Záhadný virus, který v Číně způsobil epidemii zápalu plic, se začíná šířit za hranice

Svět

Od 3. ledna nebyly ve Wu-chanu registrovány žádné další případy infekce a podle úřadů nic nenaznačuje, že by se choroba přenášela z člověka na člověka. Nikdo ze 739 osob, které byly v blízkém kontaktu s pacienty, včetně lékařského personálu, se nenakazil.

V Thajsku byla nákaza potvrzena u dvou Číňanek, které přicestovaly do země z Číny. Po jednašedesátileté ženě byl virus zjištěn i u její čtyřiasedmdesátileté krajanky. Od svého příjezdu v pondělí je žena v karanténě. Jeden případ nákazy ohlásilo i Japonsko, a to u muže, který se vrátil z návštěvy Wu-chanu.

Thajsko je v pohotovosti

Thajsko je v pohotovosti, protože očekává až milion čínských návštěvníků u příležitosti lunárního Nového roku, který letos připadá na 25. leden, upozornila agentura Reuters. Úřady začaly kontrolovat cestující na čtyřech letištích, která přijímají letadla z Wu-chanu. Od 3. ledna tam prošlo rychlým testem přes 13 600 pasažérů.

Epidemii zápalu plic v Číně šíří patogen stejného kmene jako SARS

Svět

Podle čínských úřadů virus šířící se ve Wu-chanu může u některých pacientů vést k velmi závažnému onemocnění. Koronaviry mohou způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby jako SARS či MERS. SARS, což je akutní respirační syndrom, se v letech 2002-2003 objevil v jižní Číně a zemřelo na něj v několika zemích a oblastech přes 700 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám