Hlavní obsah

Zachraňte nejdřív mé dítě, prosila žena, která pod troskami zřícené budovy porodila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dhaka
Aktualizováno

Dva lidi se podařilo v neděli zachránit ze spadlé budovy Rana Plaza v bangladéšském hlavním městě Dháka. Pod troskami strávili pět dní. Záchranáři se pokoušejí dostat na svobodu dalších devět uvězněných lidí. Záchranářům se mimo jiné už ve středu podařilo vytáhnout z budovy ženu, která v troskách porodila, řekl záchranář listu Sunday Telegraph. Policie v neděli dopadla majitele budovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dům po zřícení v DháceVideo: Reuters

 
Článek

„Žena, která porodila chlapečka, byla zachráněna ve středu po šesti hodinách od zřícení,“ řekl záchranář Didar Hossain a dodal: „Porodila přímo v budově. Měla 26 až 27 let. Když jsme ji našli, říkala, prosím zachraňte nejdřív mé dítě. Dítě křičelo. Ještě mělo pupeční šňůru. Když jsme je vynesli ven, jedna žena si na sebe vzala zodpovědnost a přestřihla pupeční šňůru.“

Podle něj neutrpěla rodička žádná vážná zranění, byla u jednoho z pilířů.

Pokouší se zachránit devět přeživších

Záchranáři pokračují v práci s maximálním nasazením, i když se jim dělá nevolno z puchu rozkládajících se těl, která se ještě nepodařilo vyprostit. Tragédie si vyžádala zatím 353 obětí, ale nejméně stovka dalších jich ještě leží pod troskami. Zhroucení budovy přežilo 2 431 osob.

Foto: A.M. Ahad, ČTK/AP

Ze spadlé budovy v Dháce vynášejí jednoho ze zachráněných.

Foto: Kevin Frayer, ČTK/AP

Bangladéšští vojáci a záchranáři u spadlé budovy

Záchranáři se v neděli soustředili na skupinu asi devíti lidí, jimž shazují vodu a potraviny. „V tuto chvíli nemáme jinou možnost, než použít těžkou techniku,“ řekl podle BBC generálmajor Čaudrí Hasan Súravardi, který koordinuje záchranné práce: "Začneme s tím během pár hodin. Ruční práce a menší vybavení nestačí.“

Zachráněný se už nebojí smrti

V sobotu se podařilo zachránit celkem 29 lidí. Jednu skupinu lokalizovali dobrovolníci pod jedním z rohů budovy. „Nebyli moc zranění, ale byli velmi slabí,“ uvedl záchranář a dodal: „Přežili více než 72 hodin v teplotě 35 stupňů bez jídla a pití“.

Foto: Kevin Frayer, ČTK/AP

Záchranář prohledává trosky textilní továrny

Mezi zachráněnými byl i Modžibur Rahmán. Jeho bratr Norbat řekl: „Pověděl mi, že byl za hlavním sloupem, takže když se zhroutila střecha, zachránil se. Nebyl zraněn, ale je v nemocnici, je velmi slabý. Pořád opakoval jedno - po tom strachu, co jsem nyní prožil, se nebudu bát smrti.“

Majitele zaktli

Podle posledních zpráv byla budova postavena bez povolení, uvedla BBC. Dům postavil významný politik Mohammad Sohei Rana, který stojí v čele mládežnického křídla vládnoucí Lidové ligy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zadržela majitele zřícené budovy v Dháce, pokusil se uprchnout do IndieVideo: Reuters

Ten se od incidentu skrýval. Policie vyslechla jeho ženu, aby zjistila, kde by mohl být. Muž byl pak zatčen, uvedla v neděli bangladéšská vláda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám