Hlavní obsah

Ze zřícené budovy v Dháce vyprostili po dvou dnech 45 přeživších, obětí je 273

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka
Aktualizováno

Bangladéšští záchranáři vyprostili v pátek 45 živých lidí z trosek osmipodlažní budovy, která se ve středu zřítila nedaleko metropole Dháky. V jejích troskách podle dosavadní bilance zahynulo nejméně 273 lidí. Dalších zhruba 1500 osob je zraněno, nezvěstných je podle BBC 372.

Záchranáři našli pod troskami osmipatrové budovy živé lidiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Dnes jsme zachránili 45 lidí, z nichž 41 bylo na stejném místě. Jsou živí," řekl agentuře AFP policejní důstojník Ahmad Ali.

Záchranářům se zatím z trosek osmipodlažní budovy Rana Plaza, která spadla na dháckém předměstí Savar, podařilo vyprostit více než 2000 lidí. Kolem 1500 z nich utrpělo různě závažná zranění a nemocnice nezvládají příliv pacientů. [celá zpráva]

Záchranáři a vojáci s těžkou technikou pracují na místě tragédie nepřetržitě a shazují do trosek budovy láhve s vodou a balíčky s jídlem, protože čekají, že pod troskami mohou být další přeživší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bangladéši pátrají v troskách zřícené budovy po obětechVideo: Reuters

Městem otřásají protesty

Poblíž místa tragédie se střetly tisíce demonstrantů s policií. Nepokoje podnítilo dlouhé čekání rodinných příslušníků zavalených lidí na jejich vyproštění i rozhodnutí policie zatlačit tisíce příbuzných a přihlížejících dál od budovy. Záchranáři si  stěžovali, že jim okolostojící davy komplikují práci.

"Chceme jít do budovy a lidi, co jsou ještě uvnitř, najít. Jestli je brzy nevyprostíme, zemřou," naléhal Šahinur Rahmán, jehož matka je mezi nezvěstnými.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzní zavalených lidí protestovali proti pomalé práci záchranářůVideo: Reuters

Protesty se postupně rozšířily také do dalších částí hlavního města. Demonstranti zaútočili na továrny, převraceli automobily a pálili v ulicích pneumatiky. Policisté zasahovali proti nespokojencům slzným plynem, gumovými projektily a obušky. Při srážkách utrpělo zranění asi 50 lidí.

Jedná se o nejhorší průmyslovou katastrofu v dějinách Bangladéše. Počet mrtvých nejspíš ještě poroste, protože v budově bylo více než 3000 lidí - hlavně žen, které pracovaly v textilních dílnách, jež dodávají zboží pro světové oděvní řetězce.

Neštěstí se stalo pouhých pět měsíců po požáru v textilní továrně na jiném dháckém průmyslovém předměstí, který si vyžádal přes stovku obětí.

Příčinou zřícení domu byly patrně stavební nedostatky. Dhácký úřad pro rozvoj města ve čtvrtek podal žalobu na majitele budovy kvůli vadné konstrukci a zažaloval také pět oděvních závodů a majitele budovy, že způsobili smrt desítek lidí. Majitelé komplexu podle dostupných informací nerespektovali nařízení a pustili zaměstnance do budovy, přestože v ní byla o den dříve zjištěna trhlina ve zdi.

Reklama

Výběr článků

Načítám