Hlavní obsah

Z okolí Fukušimy evakuují další obyvatele, situace je nepředvídatelná

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Vývoj situace v poškozené jaderné elektrárně Fukušima 1 je nepředvídatelný, uvedl v pátek japonský premiér Naoto Kan. Úřady mezitím v tichosti rozšířily pásmo kolem elektrárny, jež by mělo být evakuováno.

Článek

"Situace je nadále velmi nepředvídatelná. Pracujeme na tom, aby se nezhoršovala. Musíme být nanejvýš ostražití," citovala premiéra Kana ČTK. Z elektrárny se nadále šíří radioaktivita a panuje podezření, že v nádrži paliva reaktoru č. 3 je prasklina.

Stále nejsme v pozici, která by nás opravňovala k optimismu.
japonský premiér Naoto Kan

V třetím varném reaktoru se používá nebezpečnější směsné palivo MOX. Radioaktivní spad v případě roztavení palivových tyčí by byl mnohem horší než spad z ostatních pěti reaktorů.

"Stále nejsme v pozici, která by nás opravňovala k optimismu," poznamenal Kan.

Foto: Reuters

Letecký záběr na poškozený třetí reaktor Fukušimy 1

Evakuační pásmo rozšiřováno

Úřady začaly povzbuzovat obyvatele žijící až 30 kilometrů od Fukušimy k odchodu z domova s tím, že jim pomohou, uvedl server International Herald Tribune s tím, že Kan se přímému potvrzení skutečnosti na tiskové konferenci vyhnul. Dosud byli evakuováni lidé žijící v okruhu 20 kilometrů od elektrárny. Ty, kdo bydlí do vzdálenosti 30 kilometrů, zatím úřady pouze nabádaly, aby zůstávali doma.

Některé země ale doporučily svým občanům v oblasti, aby se od elektrárny vzdálili více. Například Washington doporučil Američanům v místě, aby se drželi přinejmenším 80 kilometrů daleko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám