Hlavní obsah

Z Libye znovu hlásí zabití nejmladšího Kaddáfího, pohřbívali ho už třikrát

Tripolis

Tělo Chámise Kaddáfího, nejmladšího syna někdejšího libyjského vůdce, bylo v neděli nalezeno mezi oběťmi bojů o Bání Valíd. „Byl zabit v bitvě,“ potvrdil Chámisovu (28) smrt mluvčí Národního rady Omar Hamdan, neuvedl však podrobnosti. Za poslední rok a půl je to již čtvrté oznámení o Chámisově zabití. Definitivně měl být mrtvý už loni v srpnu.

Chámis Kaddáfí

Článek

Obyvatelé libyjské metropole stejně jako třetího největšího města v zemi Misuráty přivítali novou zprávu s nadšením – přišla v den, kdy uplynul rok od zabití jeho otce. „Jsme šťastni, protože tyranův syn a další přívrženci starého režimu byli dopadeni. Je to dar revolučních sil, odplata za naše mučedníky,“ citoval zpravodaj BBC Alího Túmího, který spolu s desítkami dalších na tripoliském náměstí Mučedníků oslavoval první výročí pádu Kaddáfího režimu.

Stejně jako tělo Kaddáfího i Chámisovy ostatky mají být převezeny do Misuráty, kterou se svou elitní 32. brigádou za občanské války několik měsíců držel proti povstalcům, což údajně doprovázely mimořádné krutosti.

Agentury však připomínají, že v posledních měsících se objevily informace o Chámisově smrti už několikrát, konkrétně třikrát. Definitivně měl Chámis padnout koncem loňského srpna v boji u města Tarhuna asi sto kilometrů jihovýchodně od Tripolisu. [celá zpráva]

Kaddáfího mluvčí možná unikl

Libyjské úřady v sobotu informovaly také o zadržení někdejšího ministra zahraničí a mluvčího Músy Ibráhíma. [celá zpráva]

V neděli už se ke zprávě oficiální místa v Tripolisu začala stavět zdrženlivě. „Dosud vláda oficiálně nepotvrdila zatčení žádného člena bývalého režimu,“ řekl libanonské televizi vládní mluvčí Násir Maná. Na sociální síti Facebook se totiž objevila zvuková nahrávka připisovaná Ibráhímovi. „Pokud jde o mé dnešní zatčení, jde o pokus odvrátit pozornost od zločinů spáchaných rebely z NATO na našich lidech v Bání Valídu,“ říká hlas.

Město Bání Valíd asi 140 kilometrů jihovýchodně od Tripolisu za loňské občanské války nejdéle vzdorovalo povstaleckým silám. V posledních dnech tam probíhaly krvavé boje, při nichž jen v sobotu zahynulo patnáct lidí.

„Skrývá se tam mnoho lidí, kteří podporovali Kaddáfího, máme jmenný seznam,“ přiznal armádní mluvčí Mohammed El Gandus.

Zastavení bojů a jednání s ozbrojenci ze sedmdesátitisícového města žádalo v neděli na 500 lidí, kteří vtrhli do objektu parlamentu v Tripolisu.

Jak dopadla diktátorova rodina
* Muammar Kaddáfí byl zabit milicemi za podezřelých okolností před rokem v Syrtě.
* Manželka Safía, synové Muhammad a Hanibal a dcera Ajša žijí v Alžírsku.
* Syn Mutassim byl zabit spolu s otcem v bitvě o Syrtu.
* Syn Sádí se skrývá v Nigeru, který ho odmítá vydat.
* Syn Sajf byl zatčen loni v listopadu, čeká na proces v libyjské věznici, soudit ho chce též ICC.
* Syn Sajd Arab byl zabit při náletu NATO v dubnu 2011.
* Syn Chámis byl údajně zabit 20. října 2012 v Bání Valídu.
* Adoptovaná dcera Hana žije na neznámém místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám