Hlavní obsah

Z Kábulské banky vytunelovala vládnoucí elita 900 miliónů dolarů

– Kábul
Novinky,

Krachující Kábulská banka byla zapojena do ohromného podvodu, při němž z ní bylo vyvedeno 900 miliónů dolarů do kapes vládnoucí elity. Jedním z příjemců peněz měl být i bratr prezidenta Hámida Karzáího. Plyne to výsledků auditu, k němuž se dostal list New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Kabul Bank v Kábulu

Článek

Zprávy o korupci v bance se objevily v roce 2010. Ústav se ocitl na pokraji krachu, ale zahraniční dárci mu poskytli půjčky ze strachu, že jeho pád by mohl ohrozit křehkou afghánskou ekonomiku.

Podle auditu společnosti Kroll většina úvěrů ve výši skoro 900 miliónů dolarů byla poskytnuta pouhým devatenácti lidem a společnostem.

Kroll také našel 114 razítek, které se používaly pro neexistující společnosti, jež žádaly o půjčku, aby se zakrylo, komu jsou peníze ve skutečnosti určeny. Mezi příjemci peněz byl mimo jiné bratr prezidenta Mahmúd Karzáí, který ale popírá, že se dopustil čehokoli špatného. Podle 227stránkového auditu ale sám prezident z peněz nic neměl.

Z pádu banky je viněn i její zakladatel a bývalý ředitel Šer Chán Farnúd i bývalý výkonný ředitel Chalilulláh Ferozi. Šéf banky Šer Chán Farnúd přiznal, že banka jeho jménem nakoupila v Dubaji luxusní nemovitosti v hodnotě přes 160 miliónů dolarů (okolo 3,2 miliardy korun), v nichž pobývali význační akcionáři včetně Karzáího bratra. [celá zpráva]

Vzhledem k tomu, že do banky stále proudí zahraniční kapitál, aby se nepotopila, hrozí podle expertů opakování případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám