Hlavní obsah

Z cely smrti si občas odskočí do lavice poslance sněmovny

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv soud nad ním vyřkl za vraždu trest smrti, stal se Premalal Džajsekara novým srílanským poslancem. Smí se přitom zúčastnit i zasedání parlamentu, do sněmovny jej však z věznice bude doprovázet eskorta, rozhodl nyní soud.

Foto: Profimedia.cz

Premalal Džajsekara po složení poslaneckého slibu

Článek

Když v pondělí politik za vládní Srílanskou lidovou stranu složil přísahu, někteří opoziční poslanci na protest opustili sál, podotkl indický web The Hindu.

Džajsekara zastřelil člověka během politického shromáždění v roce 2015, rozsudek nad ním padl krátce před letošními srpnovými volbami.

Letecké záběry: Obří tanker plný ropy u Srí Lanky se znovu ocitl v plamenech

Svět

Verdikt dle tamních úřadů padl příliš pozdě na to, aby bylo možné odsouzence vyškrtnout z kandidátky. Věznice pak chtěla zabránit alespoň tomu, aby mohl na parlamentní zasedání.

Džajsekara se však obrátil na soud a ten uznal jeho právo poslanecký mandát vykonávat. Trestu smrti se navíc zřejmě bát nemusí, srílanské právo jej sice zná, ale země popravy nevykonává od roku 1976.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám