Hlavní obsah

WHO: Podvarianta BA.2 nepůsobí vážnější covid

Nový typ koronaviru označovaný BA.2 nezpůsobuje vážnější průběh nemoci covid-19. Na tiskové konferenci to v úterý potvrdili zástupci Světové zdravotnické organizace (WHO). Subvarianta BA.2 už převážila například v Dánsku, ve Švédsku nebo v Indii a objevila se také v Česku.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle Borise Pavlina z WHO ukazují data z Dánska, kde se jako v první zemi světa subvarianta BA.2 stala dominantní, že nový typ není nebezpečnější a vyvolává podobné příznaky jako původní varianta BA.1, tedy omikron.

Vystupujeme ze stínu koronaviru. Nejhorší Dánsko ruší veškerá opatření

Koronavirus

„Když se podíváme na další země, kde se BA.2 stává převažující, nevidíme žádné neočekávané skoky v počtech hospitalizací,“ řekl Pavlin. Podle něj nová subvarianta nejspíš ani neovlivní účinnost proticovidových vakcín.

Podle dánské studie je subvarianta BA.2 ještě o něco nakažlivější než BA.1 a zvyšuje pravděpodobnost reinfekce. Pojí se ale s nižším rizikem těžkého průběhu nákazy. Tento typ koronaviru už převládá mimo Skandinávii například na Filipínách, v Nepálu nebo v Kataru.

V Česku zatím 88 případů

Státní zdravotní úřad (SZÚ) v Česku za poslední týden odhalil 88 případů podvarianty BA.2.

SZÚ vycházel z asi 6500 vzorků, BA.2 se tedy vyskytla u 1,4 procenta případů.

Varianta byla objevena 6. prosince 2021 a původně se předpokládalo, že jde o subvariantu omikronu. „Z fylogenetického hlediska se však zřejmě jedná o s omikronem zcela nepříbuznou subvariantu,“ uvedl SZÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám