Hlavní obsah

Výzkumníka v Antarktidě po pěti dnech zachránili

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hobart
Aktualizováno

Pět dnů trvalo, než se podařilo v Antarktidě zachránit australského výzkumníka, který měl zdravotní problémy. Podíleli se na ní Australané, Číňani a Američané. Australská antarktická divize (AAD) označila jeho záchranu za neuvěřitelný úspěch, protože šlo o „komplexní operaci, jež představovala výzvu“, uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Australský Airbus A319 u australské antarktické základny Wilkins

Článek

Zachráněný působil na australské polární stanici Davis, kde se u něj projevily zdravotní potíže. Jeho stav byl tak vážný, že nemohl na stanici zůstat, a tak se spustila záchranná operace. Čím polárník onemocněl, nebylo uvedeno, pouze bylo sděleno, že neměl covid-19.

AAD oznámila, že „naštěstí pro operaci“ dokázal čínský ledoborec proplout. Na palubě měl vrtulníky, které mohly přepravit australské záchranáře do vzdálenosti 40 kilometrů.

Ti tam pak vybudovali přistávací plochu pro lyžemi vybavené americké letadlo Basler BT-65, což je upravený letitý Douglas DC-3.

Americký stroj uletěl 2200 kilometrů z americké polární stanice McMurdo na australskou stanici Wilkins, kde vyzvedl australského lékaře. S tím pak letěl na stanici Davis, kde naložili nemocného a dopravili na stanici Wilkins. Tam už je běžná ranvej, a tak mohl australský Airbus A319 dopravit 24. prosince do Hobartu.

Reklama

Výběr článků

Načítám