Hlavní obsah

Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan iniciovala Amerika, tvrdí deník čínské komunistické vlády

Peking/Praha
Aktualizováno

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil odletěl na Tchaj-wan. Cestu iniciovaly Spojené státy, cesta sama jen uškodí zájmům České republiky a ublíží jejím vztahům s Čínou, napsal list Global Times, za kterým stojí čínská komunistická vláda. List se odvolává na experta z Čínské akademie sociálních věd (CASS) Lü Cchun-čchenga. Miloš Vystrčil tvrzení v sobotu označil za hloupost.

Foto: ČTK

Briefing před odletem senátní delegace na Tchaj-wan

Článek

Lü Cchun-čcheng v CASS působí jako badatel institutu tchajwanských studií a má za to, že Peking by měl zasáhnout proti těm českým politikům, kteří porušují klíčové čínské zájmy.

Vystrčil na Tchaj-wan odlétá v sobotu a vrací se 5. září. Doprovází ho asi devadesátičlenná delegace, ve které budou podnikatelé i politici, včetně pražského primátora Zdeňka Hřiba. Peking pokládá Tchaj-wan za svou vzbouřeneckou provincii a od zahraničních partnerů žádá, aby respektovali politiku jedné Číny.

Vystrčil k cestě na Tchaj-wan: Ukážeme, že si držíme charakter

Domácí

„Vystrčilova cesta na Tchaj-wan je silně spojena se současnou roztržkou mezi Čínou a Spojenými státy,” tvrdí Lü. Protičínské síly v České republice podle něj přiživily USA, aby vytáhly tchajwanskou kartu, čímž poškodí česko-čínské vztahy. „Pevninská Čína je pro ČR důležitější než ostrov Tchaj-wan,” poznamenal čínský badatel.

„Tchajwanská Demokratická pokroková strana (DPP) tajně jedná se zahraničními protičínskými silami jen pro svůj krátkodobý politický prospěch. DPP se zmocnila všech obyvatel ostrova, dovedla je do slepé uličky nezávislosti Tchaj-wanu a vystavuje je nebezpečí vojenského konfliktu,” řekl Lü.

Vystrčila přijmou nejvyšší představitelé Tchaj-wanu, vyznamenají Kuberu

Domácí

Politické prostředí České republiky označil za komplikované, Vystrčilova cesta byla podle něj v zemi hojně kritizována.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien ve čtvrtek řekl, že někteří čeští politici se na cestu vydávají z osobních zájmů. Nerespektují podle resortu české veřejné mínění, porušují politiku jedné Číny, kterou se česká vláda jinak řídí, a záměrně ničí politický základ vztahů mezi Čínou a ČR.

Ohavné a opovrženíhodné

„Čína tento opovrženíhodný čin odsuzuje a naléhavě českou stranu žádá, aby respektovala princip jedné Číny a k tchajwanským záležitostem přistupovala správně a obezřetně,” řekl Čao.

Těm, co pojedou na Tchaj-wan, se Čína zavře

Domácí

„Čína nemůže tolerovat tento ohavný čin českých politiků, který je v rozporu s klíčovými zájmy Číny,” myslí si Lü. „Vzhledem k tomu, jak je české domácí prostředí složité, měla by Čína v odvetě zasáhnout přesně vůči protičínským politikům v České republice, aby zabránila vážnému poškození česko-čínských vztahů,” dodal.

Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily zdání, že uznávají samostatnost ostrova. Tchaj-wan funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Vzhledem k velikosti čínské ekonomiky je Česká republika pro tchajwanskou ekonomiku podle analytiků dvakrát důležitějším obchodním partnerem než pro ekonomiku čínskou. Stav přímých čínských investic v českém zpracovatelském průmyslu činil ke konci roku 2017 zhruba 410 milionů korun, Tchaj-wan v Česku k tomuto období investoval 5,7 miliardy korun, tedy zhruba 14krát více. Většími investory už jsou v tuzemském průmyslu z asijských zemí dlouhodobě pouze Jižní Korea a Japonsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám