Hlavní obsah

Vystrčil za návštěvu Tchaj-wanu zaplatí vysokou cenu, tvrdí Peking

– Peking • Aktualizováno

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil „zaplatí vysokou cenu“ za porušení principu jedné Číny tím, že oficiálně navštívil Tchaj-wan. V prohlášení to uvedl čínský ministr zahraničí Wang I. Šéfa Senátu prohlášení čínského ministra mrzí, přesto věří, že Česko bude mít dobré vztahy se všemi zeměmi.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Čínský ministr zahraničí Wang I

Článek

„Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus,“ řekl Wang, který je na návštěvě Německa. Wang dodal, že zpochybňování zásady jedné Číny znamená „znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů“ a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou „otevřenou provokaci“ předsedy českého Senátu a protičínských sil, které stojí za ním.

Přílet Vystrčila na Tchaj-wan vzbudil neobvyklou pozornost novinářů

Svět

Čína požaduje po všech zemích, s nimiž má diplomatické vztahy, aby se držely zásady jedné Číny. To mimo jiné znamená, že nemají navazovat mezistátní vztahy s Tchaj-wanem, který Peking považuje za svou odštěpeneckou provincii.

Vystrčil k cestě na Tchaj-wan: Ukážeme, že si držíme charakter

Domácí

„Mě samozřejmě to prohlášení mrzí, protože zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky. Jsme svobodná země, která má zájem mít dobré vztahy se všemi, a já věřím, že tomu tak bude i přes to prohlášení,“ řekl Vystrčil. Tvrdí, že cesta nemá za cíl se proti někomu vymezovat.

Vystrčil na Tchaj-wanu řekl, že chce k cestě inspirovat další politiky

Domácí

Vystrčil přicestoval na Tchaj-wan se zhruba 90člennou delegací v neděli. Mezi jeho hlavní proklamované cíle patří posilování obchodních vztahů. Během návštěvy by měl jednat s předními tchajwanskými politiky. Setká se s ním tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, premiér Su Čen-čchang i jeho parlamentní protějšek Jou Si-kchun. Jednat bude Vystrčil i s několika ministry.

Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan iniciovala Amerika, tvrdí deník čínské komunistické vlády

Svět

Cesta šéfa Senátu, druhého nejvyššího ústavního činitele ČR, budí velkou pozornost. Čína s ní zásadně nesouhlasí. Vystrčil a další členové politické části delegace však opakovaně zdůraznili, že Česká republika se nemůže podřídit čínským námitkám.

S letem nesouhlasili také prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš. Podporu naopak Vystrčil získal od Spojených států, vyslovil mu ji například americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Reklama

Výběr článků

Načítám