Hlavní obsah

Přílet Vystrčila na Tchaj-wan vzbudil neobvyklou pozornost novinářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přílet druhého nejvyššího ústavního představitele České republiky na Tchaj-wan přilákal pozornost desítek novinářů. Na mezinárodním letišti nedaleko hlavního města Tchaj-pej na předsedu Senátu Miloše Vystrčila a jeho delegaci čekaly asi čtyři desítky fotoreportérů či kameramanů. Další novináři pak monitorovali příjezd české delegace do hotelu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vystrčil je na Tchaj-wanuVideo: AP

 
Článek

Na podobnou pozornost médií nejsou čeští politici běžně zvyklí. Novináři v navštěvovaných zemích většinou projevují zájem o tiskové konference po jednání s vrcholnými politiky daných zemí, na samotný příjezd či přílet přicházejí spíše jednotlivci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil s manželkou přiletěli do Tchaj-peje na návštěvu Tchaj-wanu. Vpravo tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu.

Na české poměry je poměrně početná i česká novinářská delegace. Své zástupce na Tchaj-wan vyslalo osm redakcí.

Vystrčil je na Tchaj-wanu, musí absolvovat test na covid-19

Svět

Vystrčila čeká na Tchaj-wanu jednání s hlavními politickými představiteli. Setká se s ním tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, premiér Su Čen-čchang i jeho parlamentní protějšek Jou Si-kchun. Jednat bude i s několika ministry.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil vystoupil v Tchaj-peji na Tchaj-wanu na večeři uspořádané tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wuem.

Cesta budí ale pozornost i kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Tchaj-wan se totiž s nákazou velmi dobře vypořádal a počet nakažených je aktuálně na jeho území minimální. Nemoc se na tento ostrovní stát dostává především ze zahraničí. Cizinci proto musí po příletu do karantény. Aby se tomu česká delegace vyhnula, absolvovali její členové dva testy na koronavirus před odletem, další dva mají pak v povinnosti na Tchaj-wanu. V neděli podstoupili první z nich.

Čínská ambasáda: Vystrčil je lhostejný vůči čínsko-českým vztahům

Domácí

Delegace musí všude nosit roušky a nesmí opouštět hotel mimo oficiální akce. V hotelu se může pohybovat jen v předem určených místech, kde se nepotká s dalšími hotelovými hosty. Roušky nosí i všichni předem vybraní pracovníci hotelu či tchajwanské diplomacie, kteří s českými členy delegace přijdou do styku.

Reklama

Výběr článků

Načítám