Hlavní obsah

Vysoce postavený policista spojovaný s Křejčířem dostal padáka

– Johannesburg

Generálmajor jihoafrické policejní zpravodajské služby Joey Mabasa, o němž se v tisku psalo v souvislosti s českým uprchlíkem Radovanem Krejčířem, byl s okamžitou platností propuštěn ze služby. Napsal to tamní server Mail & Guardian.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Mluvčí elitní jednotky Hawks McIntosh Polela sdělil, že důstojník musel odejít, protože „jeho služby už nejsou nadále potřeba a je v zájmu rozvědky, aby už ve své práci nepokračoval“.

Server s odkazem na policejní zdroj doplnil, že generálova smlouva byla ukončena v pátek a rozhodnutí padlo, neboť „publicita kolem Mabasy mu ztížila možnost zůstat ve službě“.

Manželky si spolu založily firmu

Spekulace o jeho spojení s českým uprchlíkem se vyrojily poté, co vyšlo najevo, že policistova manželka Dorcas si založila firmu Radlochron s Kateřinou Krejčířovou. Policista se bránil tvrzením, že se svou chotí již nežije. Podle Krejčíře pak bylo toto spojení zcela nevinné a společnost nikdy nezačala obchodovat.

Objevil se i svědek, nynější odpůrce českého podnikatele Juan Meyer, který se údajně osobně účastnil dvou schůzek Mabasy s Krejčířem v hotelu Michelangelo na okraji Johannesburgu. V reakci na tyto informace byl Mabasa převelen z provincie Gauteng do Pretorie.

Jihoafrický tisk se Krejčířovi věnuje velmi intenzivně. Mimo jiné poukazuje na to, že za poslední dva roky bylo v jeho okolí spácháno sedm vražd. Obviněn v této souvislosti ale nikdy nebyl. Před soudem se nyní zodpovídá z údajného pojistného podvodu.

Sedm zavražděných kolem Krejčíře
Kevin Trytsman – soukromý vyšetřovatel a obchodník, který pro Krejčíře pracoval. V prosinci 2009 byl dvakrát střelen do hrudi, údajně během hádky o šek na čtyři milióny randů zakotvených ve smlouvě s právníkem Georgem Michaelidesem. Ten byl z vraždy obviněn. Je vyšetřován na svobodě.
Uwe Gemballa – německý obchodník, který majiteli striptýzových klubů Lollymu Jacksonovi dodával luxusní auta. Pral také špinavé peníze. Po příletu do JAR byl unesen. Jeho tělo se našlo o měsíc později v říjnu loňského roku. Server Mail & Guardian napsal, že Krejčíř naznačil svému lékaři, že za vraždou stojí on. Z únosu a vraždy ale byla obviněna trojice Jihoafričanů, z nichž jeden byl už odsouzen.
Lolly Jackson – majitel striptýzových klubů se stal obětí tři měsíce po zabití Gembally. Byl zastřelen ve svém domě v Edleenu. Údajný vrah a Krejčířův údajný pobočník George Smith se skrývá na Kypru.
Chris Kouremetis – obchodník s realitami, kterého v podsvětí přezdívali Pan Veliký, byl zastřelen letos v restauraci po svatební oslavě. Také on byl ve spojení s Krejčířem.
Cyril Beeka – zastřelil ho v autě neznámý muž na motocyklu. Beeka pracoval s Krejčířem i Jacksonem.
Ian Jordaan – v polovině září byl zabit Jacksonův právník spravující jeho pozůstalost. Večer odjel na setkání s klientem a už se nevrátil. Policie si případ spojila s nálezem těla v ohořelém autě v Johannesburgu. K identifikaci posloužilo porovnání chrupu.
Mark Andrews – zemřel o týden později. Společně s Krejčířem si údajně nárokoval část Jacksonovy pozůstalosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám