Hlavní obsah

Volby v Afghánistánu provází násilí

Kábul

V Afghánistánu v sobotu ráno začaly prezidentské volby, které provází zvýšená bezpečnostní opatření a obavy z volebních podvodů. Asi hodinu po začátku hlasování v Kandaháru exploze u volební místnosti zranila tři lidi. Žádná skupina se ale k útoku nepřihlásila, uvedl vysoce postavený vládní činitel.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánka hlasuje v Kábulu,

Článek

Nasazeny byly desetitisíce příslušníků bezpečnostních složek v 34 provinciích. Jejich úkolem je voliče chránit před útoky Tálibánu, které volby odmítá a pohrozilo útoky na volební města. Tálibán Afghánce zároveň vyzval, aby se volebním místnostem vyhýbali.

Volebních místností bylo podle úřadů v zemi otevřeno 4942, 431 jich muselo zůstat uzavřeno, protože nebylo možné zajistit jejich bezpečnost.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Afghánský voják hlídkuje v Kábulu.

Podle agentury Reuters se před volbami registrovalo více než devět milionů voličů. Hlavními favority jsou dosavadní prezident Ašraf Ghaní a premiér Abdulláh Abdulláh, kteří se střetli už v minulých volbách, jež provázely podvody. Abdulláh jejich výsledky uznal, až když mu dal Ghání post premiéra.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánský prezident Ašraf Ghání hlasuje ve volbách hlavy státu

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Kandidát na afghánského prezidenta Abudlláh Abdulláh hlasuje v prezidentských volbách.

Na mnoha místech se podle agentury AP začaly tvořit dlouhé fronty ještě předtím, než se volební místnosti otevřely. V Kábulu se zatím netvoří kolony, policie ale zastavuje auta k prohlídkám a větší vozy mají dnes do města vjezd zakázán.

Prezidentské volby se měly v Afghánistánu původně konat 20. dubna, byly ale odloženy na 20. července a pak znovu na 28. září. Podle internetových stránek afghánské volební komise by předběžné výsledky měly být oznámeny 19. října a konečné 7. listopadu. Pokud nikdo z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, utkají se dva nejúspěšnější uchazeči ve druhém kole, které se s největší pravděpodobností uskuteční 23. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám