Hlavní obsah

Voják KLDR zastřelil turistku z jihu, mírový dialog se ale opět rozběhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL/PCHJONGJANG

V severokorejském letovisku Kumgang zastřelil voják 53letou jihokorejskou turistku. Podle tamních médií vstoupila žena do zakázané vojenské zóny poblíž pláže. Žena dostala několik zásahů do srdce a nohou. Soul okamžitě přerušil turistické zájezdy do Severní Koreje, než bude věc vyšetřena. Podle jihokorejského prezidenta však mají pokračovat mírové rozhovory mezi oběma státy.

Foto: Yonhap , Reuters

Letovisko Kumgang

Článek

Jihokorejci navštěvují Kumgang od roku 1998. Ročně jich přijede přes milión. Letovisko u Diamantové hory je jedním ze dvou společných korejských projektů na území KLDR; druhým je průmyslová zóna v severokorejském pohraničním městě Kesong.

Mírové rozhovory budou pokračovat

Jihokorejský prezident prezident I Mjong-bak nicméně prohlásil, že jižní Korea obnoví rozhovory o usmíření se severní komunistickou KLDR.

I Mjong-bak před jihokorejskými poslanci prohlásil, že je ochoten také uskutečnit dvoustranné dohody, které vyplynuly z prvního historického mezikorejského summitu v roce 2000, a poskytnout zbídačelé KLDR potravinovou pomoc.

Dohody z roku 2000 a z druhého historického summitu nejvyšších představitelů obou zemí v roce 2007 vyzývají k podpoře míru na poslední frontě studené války a k rozsáhlé ekonomické spolupráci obou Korejí, včetně výstavby loděnic a zlepšování zchátralé železniční a silniční sítě.

I Mjong-bak od nástupu do funkce v únoru naznačoval, že hodlá dohodu přezkoumat. Severní Koreu to popudilo a téměř denně chrlila na jeho adresu urážky. KLDR kvůli loňským ničivým záplavám čelí nejhorší potravinové krizi za celá léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám