Hlavní obsah

VIDEO: Soud s entomology: Švácha je volný, Kučera dostal tři roky

Právo, Novinky, fal, nek
DÁRDŽILING
Aktualizováno

Českého entomologa Petra Šváchu ve středu soud v indickém Dárdžilingu zprostil obžaloby z nezákonného sběru brouků a hmyzu a po zaplacení kauce ho propustil. Druhého vědce Emila Kučeru soud shledal vinným a vyměřil mu tříletý nepodmíněný trest vězení.

Entomolog Švácha zproštěn obžaloby, Kučera dostal tříletý trestVideo: ČTK

 
Článek

Kučera se proti rozsudku na místě odvolal, sdělil český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček. Soud v pondělí navrhoval tříletý trest pro oba vědce.

Šváchovi byla jen udělena pokuta ve výši 20 tisíc rupií (osm tisíc Kč). „Ta byla na místě uhrazena a (Švácha) bude moci opustit území Indické republiky,“ řekl Právu vylvyslanec ČR v Indii Hynek Kmoníček.

Pracovníka Entomologického ústavu Akademie věd, soud podle Kmoníčka označil za významného vědce, který se stal pouze „obětí okolností“. Jediné, čeho se dopustil, byl sběr brouků bez povolení, konstatoval soud.

Pomohlo to, že je profiesionál

Pokud jde o Kučeru, ten se proti verdiktu na místě odvolal. Smí zůstat zatím na svobodě na kauci šest tisíc rupií, která byla rovněž uhrazena, avšak nemůže opustit Indii. Odvolací řízení se uskuteční u vyššího soudu ve druhém listopadovém týdnu. 

Soud podle Kmoníčka „ničím“ nezdůvodnil rozdílný verdikt u obou vědců, ačkoli byli původně obvinění ze stejného prohřešku. V případě Šváchy přihlédl k tomu, že je profesionální entomolog, zatímco u Kučery prý k tomuto přihlédnout nemohli, protože je entomolog amatérský. Odvolací soud s Kučerou bude v listopadu.

"Odůvodnění bylo podle nás zcela irelevantní (moje vědecká reputace atd.), takže jsme tímto rozhodnutím velmi rozčarováni a pochopitelně se všichni (naše ambasáda, právnik, atd.) budou snažit, aby tato neodůvodnitelná disproporce zmizela a Emil byl co nejdřive rovnež osvobozen za podobných podmínek. Pochopitelně se proti rozsudku odvolavá k vyšší soudní instanci, což ale způsobí dalši časové zdržení," napsal Petr Švácha Právu.

"Odmítli jsme podepsat naším právnikem připravenou petici soudu, kde žádáme z různých důvodů o co nejmírnějši trest. V podstatě tento text zároveň přiznával vinu. Místo toho jsme ve spolupraci s pracovníky ambasády připravili text jiný, který jasně říkal, že se necítime vinni, a byl daleko ofensivnejší. Po určitých dalších akcích pracovníků naší ambasády došlo k podstatnému obratu," píše Švácha. 

„Soud se domnívá, že amatérský entomolog je člověk, který sbírá brouky proto, aby je prodával,“ komentoval verdikt velvyslanec. „Je přitom naprosto jasné, že on brouky neprodává, protože identifikoval více než sto broučích druhů,“ dodal.

„Na obvyklou otázku, jak je možné, že ten samý soudce rozhodne ten samý případ na základě těch samých údajů dvakrát úplně odlišně v případě pana doktora Šváchy, je náš komentář následující: je to tím, že česká diplomacie dva dny neztrácela čas,“ řekl dále Kmoníček.

Za dva české entomology se u šéfa indické diplomacie Ananda Šarmy přimlouval i předseda Akademie věd České republiky Václav Pačes. Oba se setkali na neformální večeři v rezidenci indického velvyslanectví ve Vídni.

Ústav jásá

Nadšení zavládlo na Entomologickém ústavu v Českých Budějovicích, kde Petr Švácha pracuje. „Obrovsky jsme si oddechli. Pravda se konečně ukázala. Těší nás také, že jsme k osvobození svým dílem přispěli. Indii jsme předali mnoho dokumentů o tom, že Petr Švácha je vědcem a v Indii byl výhradně za prací,“ sdělil Právu zástupce ředitele Entomologického ústavu František Marec, který je dlouholetým přítelem Petra Šváchy.

Naopak zcela zdrcená byla Iva Trpáková, přítelkyně Emila Kučery. „Je to hrozné. Jak je to možné? Byli tam spolu, cestovali spolu. Jenom proto, že někdo je slavnější než ten druhý? Ještě řeknu, že tady jde skutečně o život, podmínky v indickém vězení, infekce,“ neudržela pláč v krátkém rozhovoru s Právem Trpáková.

Jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd a dvaapadesátiletého Kučeru zadržely indické úřady 22. června poblíž parku Singalia, asi 90 kilometrů od severoindického Dárdžilingu.
Češi u sebe údajně měli přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, neměli však oficiální povolení pro jejich sběr. Podle indických úřadů dvojice sbírala hmyz pro komerční účely a ničila biotop rezervace. Češi obvinění odmítají a tvrdí, že do parku Singalia vůbec nevstoupili.

Reklama

Související články

Soud s českými entomology se protahuje

Proces se zadrženými českými entomology v Indii Petrem Šváchou a Emilem Kučerou bude pokračovat v sobotu, možná i v pondělí. Zatím byla ve čtvrtek vznesena...

Výběr článků

Načítám