Hlavní obsah

VIDEO: Britská loď s tisícem turistů prchala před somálskými piráty

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská výletní loď Balmoral s více než tisícovkou turistů na palubě ve středu u východního pobřeží Afriky unikla dorážejícím somálským pirátům. Oznámila to lodní společnost Fred Olsen citovaná stanicí SkyNews.

Článek

Podle mluvčího společnosti se v oblasti přezdívané Pekelná brána přiblížila k lodi dvě menší pirátská plavidla. Loď o výtlaku 43 000 tun a délce 218 metrů vyslala nouzový signál k plavidlům britského a amerického námořnictva, která v oblasti hlídkují, a začala manévrovat. Nakonec se jí podařilo pronásledovatele setřást.

Společnost Fred Olsen následně pro případ ze svých internetových stránek stáhla zaměřovač aktuální polohy lodi. Při incidentu se nikdo nezranil, firma vyvrátila původní zprávy, že piráti výletní loď ostřelovali. Plavidlo mezitím bezpečně dorazilo do Ománu.

Balmoral vyrazil z domovského přístavu v Doveru 14. února. Na své 104 dní trvající cestě navštíví nejen Afriku, ale i východní Asii a Severní Ameriku.

Somálské vody jsou nejnebezpečnější oblastí na světě, loni tam piráti napadli přes 130 obchodních lodí. Ve čtvrtek oznámil egyptský velvyslanec v Somálsku, že piráti propustili egyptskou nákladní loď s 28 členy posádky. Plavidlo zadržovali přes dva měsíce. O případném výkupném velvyslanec neinformoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám