Hlavní obsah

Vedro zabíjí australské seniory

Novinky, aš, Novinky.cz, Australian, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE/ADELAIDE

Vlna mimořádných veder, kterým čelí jih Austrálie, si vyžádala přes dvě desítky obětí. Jen Adelaide uvádí 22 náhlých úmrtí, i když zatím není jasné, kolik z obětí, mezi kterými jsou hlavně důchodci, podlehlo vedrům s teplotami přes 40 stupňů Celsia.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Hasiči stříkají vodu na dům v Melbourne, který zachvátil požár.

Článek

V době, kdy statistika hovořila o 19 mrtvých, uvedl mluvčí policie, že všechny oběti kromě jediné byly starší 70 let. Nejstarší měla 95 let. Jen v pátek se na zdravotníky ve Viktorii obrátili lidé ve 1305 případech.

V pátek vystoupila teplota v samotném městě Adelaide na 43,1 stupně Celsia. Ve středu dosáhla teplota v Adelaide 45,7 stupně Celsia, což bylo nejvíce za posledních 70 let. V noci na čtvrtek pak rtuť teploměru vyšplhala na 33,9 stupně Celsia, a to představovalo dokonce nejvyšší zaznamenanou noční teplotu v historii země.

V Melbourne již tři dny v řadě teplota přesahuje 43 stupně. V pátek neměřili 43,8 stupně Celsia  Ve středu tam dosáhla teplota 43,4 stupně Celsia a ve čtvrtek dokonce  44, 3, což bylo nejvíce za posledních 70 let. V noci naměřili 33,9 stupně Celsia, což je rovněž noční rekord.

Výpadky elektrické energie

Kvůli extrémním teplotám se v Melbourne ocitlo 500 000 domácností bez dodávek elektřiny. Několik budov ve městě muselo být evakuováno a hasiči vysvobozovali osoby uvězněné v nefunkčních výtazích. Kvůli výpadkům elektřiny nefungují semafory a železniční signalizace. V Melbourne nevyjelo 50 vlaků. Důvodem byly také pokroucené koleje.

"Je to extrémní týden. Systém není vymyšlen tak, aby fungoval v teplotách, které na předměstí stoupají k 46 stupňům," řekl premiér státu Victoria John Brumby.

Výpadky dodávek elektrického proudu hlásí i Adelaide. Důvodem je intenzivní používání klimatizace.

Buš hoří

Ve vedrech se snadno rozšířily tři požáry, které ve Viktorii zatím spálily kolem 3200 hektarů lesa. Za oběť jim padlo i deset domů. Plameny poničily les pěstovaný na dřevo v údolí Latrobe u města Boolarra. Hasiči vyzvali obyvatele, aby se řídili plány pro případ požárů buše. Oheň také ohrožuje blízká města Mirboo North a Yinnar.

Situaci komplikuje, že u Melbourne nepršelo už 27 dní, což je nejdéle od roku 1965, a srážky se zatím nečekají. Rekord to však není, v roce 1955 v oblasti nepršelo 40 dní v kuse.

Teploty mají mírně klesnout, v sobotu na 35 stupňů a v neděli na 33, ovšem v pondělí mají vzrůst na 34.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám