Hlavní obsah

V ulicích Tripolisu jsou mrtví a zranění, nikdo jim nesmí pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Brutální zásah libyjských ozbrojených sil za podpory zahraničních žoldnéřů vůči demonstrantům přibližují výroky svědků. Ukazují nemilosrdnou tvář Muammara Kaddáfího, který se opět dostává do mezinárodní izolace a čelí výzvám k demisi od celého mezinárodního společenství.

Článek

V ulicích Tripolisu leží po pondělních střetech mrtvá těla lidí. Většina z dvou miliónů obyvatel města zůstala doma, protože stoupenci vůdce Muammara Kaddáfího pohrozili, že každý, kdo se objeví na ulici, bude zastřelen.

V Tripolisu umírají zranění na ulicích

„Milicionáři vystřelí na jakéhokoli pohybujícího se člověka ostrou municí a to včetně zdravotníků, takže zranění leží v ulicích, kde umírají,“ řekl agentuře AP jeden z obyvatel.

Dodal, že on utekl v noci na úterý, přičemž minul skupinu milicionářů, mezi nimiž byli i zahraniční žoldnéři. „Libyjci mě varovali, abych zmizel. Ukázali mi těla mrtvých a řekli mi – máme rozkaz zabít každého, kdo se tu pohybuje.“

„Těla mrtvých jsou nyní v ulicích, zranění a krvácející nemohou najít nemocnici ani ošetřovnu, která by je zachránila. Nikdo tam nesmí vstoupit. Když to někdo udělá, bude zastřelen.“

Další obyvatel metropole řekl, že ulice hlídají příslušníci speciálních sil. Byli rozmístěni i na střechách, z nichž střílejí: „Život je paralyzován, postřelení nemohou do nemocnice. Nikdo nesmí chodit po ulicích.“

Nálet a tábor u Benghází

Zlá je i situace ve vzbouřeném Benghází. Jeden z lékařů ve městě uvedl, že mnozí lidé strávili noc mimo své domovy, protože se báli, že hrozí další nálety a dělostřelecké útoky. „Víme, že i když ovládáme město, příznivci Kaddáfího jsou stále zde, skrývají se a mohou podniknout cokoli kdykoli."

V pondělí letadlo bombardovalo vojenský tábor, kterého se zmocnili vzbouřenci a z něhož vyrabovali zbraně. Uvedl to pro televizi Al-Arabíja svědek Ahmad Zaví.

Sám se podílel na přepadení tábora s cílem získat munici, automatické zbraně a granáty. V tu chvíli letadlo shodilo bombu, ta ale dopadla mimo. „Myslím, že pilot byl dobrý člověk. Dostal rozkaz bombardovat tábor, ale neudělal to. Potřebovali jsme zbraně, abychom ochránili sebe a město před žoldnéři,“ vysvětlil, proč byl tábor přepaden.

I Adždabíja ležící jižně od Benghází je v rukou vzbouřenců, kteří zformovali hlídky, střežící ulice i vstupy do města. Vzbouřence podporují dva místní kmeny a jejich bojovníci hlídají ropná pole.

Kritika OSN

Kaddáfího postup tvrdě zkritizoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který uvedl, že šlo o vážné porušení mezinárodního práva.

Zásah odsoudil i britský premiér David Cameron. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyzvala Kaddáfího, aby skončil s proléváním krve. Zásah odsoudil i italský ministr zahraničí Franco Frattini, který je v Káhiře. Varoval před nebezpečím občanské války a exodem.

Londýn poslal válečnou loď k evakuaci

Velká Británie vyslala k Libyi válečnou loď, která by měla případně pomoci při evakuaci britských občanů z této země, zmítané vlnou krvavého násilí.

Upřesnil, že fregata HMS Cumberland královského námořnictva bude připravena k akci v mezinárodních vodách nedaleko libyjského pobřeží. O evakuaci ale zatím nebylo rozhodnuto. Evakuace po moři ale zatím nebyla rozhodnuta.

Londýn se snaží vyslat do Libye pro evakuaci svých občanů charterový let, avšak libyjské úřady to dosud nepovolily.

Číňané už začali s evakuací, odjelo prvních 83 lidí z 15 000 Číňanů v zemi. Řecko Číně nabídlo lodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám