Hlavní obsah

V ukrajinském dole vybuchl potřetí za dva týdny metan, čtyři mrtví

KYJEV

Nejméně čtyři lidé v pondělí zahynuli a pět bylo zraněno při explozi v uhelném dole Zasjaďko na východě Ukrajiny. Je to již třetí neštěstí v tomto dole v Doněcké oblasti za poslední dva týdny. Při prvním z nich 18. listopadu zahynulo 101 horníků, druhá exploze v sobotu si vyžádala pět desítek zraněných, napsala agentura ITAR-TASS.

Článek

Výbuch nastal ve stejném místě jako dva předchozí. Oběťmi pondělní exploze se stali podle mluvčí bezpečnostní agentury Mariny Nikitinové příslušníci záchranářské čety, která na místě likvidovala následky předchozích výbuchů. Těžba uhlí byla v dole po druhé explozi, která nastala v sobotu, zastavena.

V době pondělního výbuchu bylo v dole více než 40 osob, třicet sedm záchranářů a šest nebo sedm horníků, citovala agentura Interfax jeden zdroj Státního výboru na ochranu práce.

Důl Zasjaďko patří k nejvýznamnějším, ale zároveň k nejnebezpečnějším v zemi. V posledních letech v něm při pěti vážných neštěstích zahynulo více než 230 lidí.

Ukrajinské doly jsou vesměs ve velmi špatném stavu. Kromě toho jsou obvykle v dvojnásobně větších hloubkách, kolem tisíc metrů, než většina evropských dolů. V takové hloubce je už vysoká koncentrace metanu, který bývá nezřídka příčinou výbuchu.

Reklama

Související články

Výbuch plynu na Ukrajině zabil šest lidí

Výbuch plynu otřásl v sobotu před poledne šesti obytnými bloky v Dněpropetrovsku na východě Ukrajiny. V jednom z nich zahynulo nejméně šest lidí. Oznámilo...

Výběr článků

Načítám