Hlavní obsah

Výbuch metanu zabil nejméně 77 ukrajinských havířů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Počet obětí nedělního výbuchu metanu v uhelném dole Zasjadko u ukrajinského Doněcka vzrostl na nejméně 77. Na povrch se dosud podařilo vynést 49 obětí. Bilance mrtvých bude zřejmě ještě vyšší, nadále se pohřešuje 23 horníků, oznámilo v pondělí ukrajinské ministerstvo pro mimořádné situace.

Článek

Počet mrtvých by mohl dosáhnout stovky, uvedl pro agenturu Interfax nejmenovaný zdroj ze státního výboru pro bezpečnost práce. Záchranáři však pokračují v pátrání po pohřešovaných a doufají, že někteří z nich mohli uniknout. Záchrannou operaci však komplikují četné závaly.

Výbuch v hloubce asi tisíc metrů se ozval v neděli brzy nad ránem. "Situace se zhoršuje," řekl novinářům vicepremiér Andrij Kljujev, který na místě vede vládní vyšetřovací komisi. "Záchranné práce pokračují, stále jsou šance na záchranu. Uhasíme-li plameny, dokončíme celou věc ještě dnes," dodal.

V nemocnicích je nyní 28 horníků, z nichž jeden i po operaci zůstává ve vážném stavu.

Rodiny viní z tragédie vedení dolu

Rozhněvaným ženám a matkám horníků, marně čekajícím před dolem od nedělního rána na zprávy o osudu svých blízkých, došla trpělivost a vtrhly do kanceláře ředitele dolu, kde od zasedající státní komise požadovaly zveřejnění seznamu mrtvých, pohřešovaných a zraněných. Z tragédie obviňovaly vedení dolu, jehož předsedou je jeden z ukrajinských poslanců.

"Žádáme přinejmenším nějaké informace!" křičela podle agentury Reuters padesátnice Olga. "Čekáme déle než 24 hodin a dočkaly jsme se akorát slibů. Nikdo nám nic neřekl."

Neštěstí je považováno za jedno z nejhorších v postsovětském období Ukrajiny. Místní úřady vyhlásily od pondělka třídenní smutek.

Nebezpečné a zastaralé doly

Doly na Ukrajině jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších na světě. Od rozpadu bývalého Sovětského svazu v roce 1991 zahynulo v ukrajinských dolech více než 4 700 havířů.

Důl Zasjadko

Důl patří k největším na Ukrajině. Má skoro 10 000 zaměstnanců, denně se tu vytěží až 10 000 tun uhlí. Obdobná exploze metanu si tu 24. května 1999 vyžádala životy čtyřiceti horníků a osm dalších podlehlo zraněním v nemocnici. Dalších 55 horníků tu zahynulo následkem výbuchu plynu a požáru, který vypukl 19. srpna 2001.

Těží se většinou v kilometrové hloubce ve složitých podmínkách a riziko zvyšuje zastaralost vybavení. Třetina ze 165 fungujících dolů je starší než 100 let. Za posledních dvacet let bylo jen osm šachet modernizováno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám