Hlavní obsah

V Soulu zakázali v tělocvičnách rychlou hudbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea se potýká s novou vlnou koronaviru. Už sedm dní za sebou počty nově nakažených přesahují tisícovku, i když vážně nemocných je méně než při předchozích vlnách epidemie. V oblasti hlavního města platí řada omezení, od pondělí se také nově nesmí v tělocvičnách a fitness centrech pouštět rychlá hudba, aby lidé příliš rychle nedýchali.

Foto: Heo Ran, Reuters

Fitness centrum v Soulu

Článek

Tempo pouštěné hudby je od pondělí omezeno na 120 BPM. Omezena je i rychlost pohyblivých pásů pro chůzi, a to na 6 km/h. Lidé ve fitness centrech a posilovnách nesmějí strávit více než dvě hodiny. Zařízení musejí zavřít nejpozději v deset večer a nesmějí se využívat sprchy.

Zavřely se také školy, kulturní zařízení, bary a noční kluby. Omezena je kapacita restaurací a jídlo se podává jen do 22 hodin. Scházet se mohou jen čtyři lidé a po šesté večer jen dva lidé. Demonstrovat smí jen jeden člověk.

Olympijské hry v Tokiu se uskuteční bez diváků

Svět

Provozovatelé fitness center se proti nařízení pokusili ohradit. Jeden z  nich se například ptal, zda existuje nějaký důkaz, že by pouštění klasické hudby místo korejské skupiny BTS snižovalo šíření koronaviru, a namítal také, že mnozí návštěvníci posiloven si pouštějí do sluchátek vlastní hudbu. Úřady na výhrady odpověděly, že tato opatření mohou zabránit úplnému uzavření tělocvičen a posiloven.

Nezadýchat se a nezpotit

Důvodem omezení tempa je to, aby lidé nedýchali příliš rychle a aby od nich neodletovaly kapičky potu. Experti si ale nejsou jisti, zda tělocvičny skutečně patří mezi místa, přes která se koronavirus výrazně šíří.

Japonsko před olympijskými hrami prodlouží stav nouze v devíti prefekturách včetně Tokia

Koronavirus

Omezení je citelné, protože i při mírnějším aerobiku se používá hudba v tempu 120 až 140 BPM a u zumby a crossfitu ještě rychlejší, uvedla stanice BBC.

V Jižní Koreji testy v pondělí odhalily dalších 1150 nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Je to sedmý den za sebou, kdy je počet nových případů vyšší než tisíc. Počet vážných případů je však menší než u předchozích vln pandemie, protože mnoho starších a ohrožených osob už bylo očkováno.

V Jižní Koreji se celkem nakazilo 170 296 osob, z nichž 2048 zemřelo. Premiér Kim Bu-kjum v pátek varoval, že země „dosáhla maximální úrovně krize“.

Reklama

Výběr článků

Načítám